Povestea fostului deținut de la Guantanamo despăgubit cu 1 milion de lire și devenit kamikaze pentru ISIS

24 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Povestea fostului deținut de la Guantanamo despăgubit cu 1 milion de lire și devenit kamikaze pentru ISIS

După ce a petrecut doi ani la Guantanamo, între 2002 și 2004, Jamal al-Harith, un britanic în vârstă de 50 de ani, s-a aruncat în aer la Mossul, în Irak, lunea trecută.

În afara propriei morți, numărul victimelor acestui atentat sinucigaș rămâne necunoscut, scrie 7sur7.be. Britanicul, convertit la islam în anii 90, era cunoscut de serviciile de informații.

Născut într-o familie de jamaicani creștin-ortodocși, Jamal al-Harith a renunțat la adevăratul său nume, Ronald Fiddler. ”Și-a distrus viața. Nu știu ce anume l-a schimbat, cu cine vorbea sau oamenii cu care coopera. Tot ce știu este că într-o bună zi a adus un Coran acasă. L-am susținut, la vremea respectivă nu vedeam nimic rău în asta, dar probleme au apărut ulterior”, a precizat fratele său, Leon, pentru Times.

În octombrie 2001, Jamas al-Harith a fost răpit în Pakistan de talibani afgani, care bănuiau că este un spion britanic. A fost transmis forțelor americane, apoi transferat la Guantanamo,  unde a petrecut doi ani până la eliberarea sa în 2004. 

Chiar dacă bănuit că a fost în legătură cu Ossama bin Laden, care se afla în Sudan în anii 1990, britanicii nu l-au inculpat niciodată. A câștigat un milion de lire (circa 1.200.000 de euro) compensații din partea Guvernului britanic, pentru cei doi ani de detenție petrecuți în închisoarea de la Guantanamo. 

În 2011, grație acestor bani și-a cumpărat  un apartament în Stockport, Marea Britanie.

”Da, am fost în Pakistan în octombrie 2001, dar ce, asta e o crimă? Ar trebui arestați o grămadă de oameni. Când am fost arestat, americanii mă întrebau cum de sunt atât de invizibil pentru bazele de date. Am căutat numele tău și figura ta în bazele de date ale Interpol și nu am putut găsi măcat un exces de viteză. Le-am spus: păi pentru că nu am făcut nimic rău în viața mea”, a povestit Jamal al-Harith pentru Daily Mirror.

”A fost supus unor tratamente inumane și degradante. Nici măcar nu a fost audiat când a revenit. Aveam impresia că dacă ar fi avut și cea mai mică probă, i-ar fi aruncat-o în față. Am impresia că nu avea nicio legătură cu odioasele organizații în care a sfârșit”, a adăugat Robert Lizar, avocatul său.

La ora actuală, la închisoarea de la Guantanamo mai sunt 41 de deținuți. În momentul în care a venit la putere președintele democrat Barack Obama erau 242, reamintește 7sur7.be.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră