Documente secrete dezvăluie cum Statul Islamic s-a format cu ajutorul Statelor Unite ale Americii

16 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Documente secrete dezvăluie cum Statul Islamic s-a format cu ajutorul Statelor Unite ale Americii

Sputniknews a publicat un raport de informații datat din 2012 și in primă fază înregistrat ca "SECRET", ce dezvăluie cum vârful de lance al opoziției antiguvernamentale din Siria era format din organizații precum al-Qaeda în Irak și Statul Islamic al Irakului. Acestea două au fuzionat mai târziu, astfel luând naștere actuala organizație teroristă Statul Islamic.

Documentul arată că în timp ce SUA nu înarmau gruparile teroriste în mod direct, ci doar pe membrii opoziției așa zis "moderate", oficialii din cadrul Pentagonului și al Departamentului de Stat știau foarte bine că printre "moderați" se afla și un număr mare de teroriști.

"AQI (al-Qaeda in Irak), prin intermediul purtătorului de cuvânt al Statului Islamic al Irakului, Abu Muhammad al-Adnani, cheamă la luptă împotriva regimului sirian pe suniții irakieni, mai ales pe cei din triburile alfate in zonele de graniță (dintre Siria si Irak)", se specifică in raport. "Forțele opoziției încearcă să controleze zonele estice (Hasakah și Deir ez-Zor), adiacente provinciilor vestice irakiene (Mosul si Anbar) dar și granița cu Turcia. Țările vestice, statele din Golf și Turcia susțin aceste eforturi ale rebelilor."

În raport apare un fragment ce poate fi interpretat ca o intenție de a crea califatul Statului Islamic în Siria: "Există posibilitatea înființării declarate sau nedeclarate, a unei principalități Salafiste în estul Siriei (Hasakah și Deir ez-Zor), iar acest lucru este exact ceea ce statele susținătoare ale opoziției iși doresc".

În decembrie 2012, la doar câteva luni după elaborarea raportului, președintele Barrak Obama se pare că a cedat presiunii din partea aripii intervenționiste ale clasei politice americane, declarând că Statele Unite consideră opoziția din Siria ca fiind "rerpezentantul legitim al poporului sirian". Această opoziție era, de fapt, condusă de către precursorii Statului Islamic, AQI și ISI.

Informațiile din raport demonstrează că Obama nu a luat în calcul pericolul prezentat de înarmarea grupărilor islamiste, chiar și raportul directorului Agenției de Informatii si Apărare (Defense Intelligence Agency) de atunci, Michael Flynn, care descria in detaliu hegemonia grupării teroriste, a fost ignorat.

Politica externă a Statelor Unite ale Americii, ce presupune înarmarea diferitelor grupuri de insurgenți pentru a iși promova interesele intr-o regiune, datează de pe timpul administrației lui Reagan, atunci când CIA îi înarma pe mujahedinii ce luptau împotriva sovieticilor. Asta a dus mai târziu la nașterea grupării al-Qaeda și a lui Osama bin Laden.

Alte stiri din Externe

Ultima oră