Statele Unite au dat publicității o scrisoare de 18 pagini pe care presupusul organizator al atatentatelor de la 11 septembrie, deținut la închisoarea de la Guantanomo, Khaled Cheikh Mohammed i-a scris-o lui Barack Obama în 2015.
Potrivit acestuia, Statele Unite ar trebui să fie cele care revendică aceste atentate, pentru că Washingtonul a început să ucidă oameni nevinovați, nu invers.
Conținutul scrisorii a fost dat publicității în exclusivitate de Miami Herald.
În scrisoarea sa, Khaled Cheikh Mohammed îl tratează pe Obama drept un ”cap de șarpe” și drept președintele ”unei țări a opresiunii și a tiraniei”. El afirmă că Washingtonul trebuie acuzat pentru atentatele de la 11 septembrie 2001, provocate de o politică externă care a provocat moartea unor oameni nevinovați în lumea întreagă.
El a subliniat, de asemenea, că SUA și dictatorii pe care îi susțin în alte țări poartă vina pentru ce s-a întâmplat.
Potrivit Miami Herald, scrisoarea a fost scrisă la 8 ianuarie 2015, dar Casa Albă nu a primit-o decât atunci când un judecător militar a ordonat închisorii de la Guantanamo să o predea înaintea plecării lui Obama de la Casa Albă.
De ce au avut loc atentatele de la 11 septembrie 2001? Și de ce acestea s-ar putea repeta? Khalid Cheikh Mohammed explică faptul că toate crimele comise în Palestina din 1948 și cele care se petrec în Gaza azi sunt cea mai bună explicație pentru motivele care au dus la evenimentele din 11 septembrie și pentru ceea ce s-ar putea repeta în viitor.
Pentru a justifica cel mai îngrozitor atentat din istoria SUA, presupusul atentator enumeră o listă lungă de intervenții ale SUA din Iran, până la Hiroshima, trecând prin Peninsula Arabică și Vietnam.
Khalid Cheikh Mohammed precizează că ”îndemnul la jihad era o chemare la susținerea fiecărui individ musulman, grup islamic, trib sau grup etnic care a fost oprimat de Guvernul american direct sau indirect”.
Vorbind despre Barack Obama, Khalid Cheikh Mohammed evocă faptul că înaintea alegerii sale mulți oameni credeau că acesta era un avocat inteligent cu origini multiculturale.
”Când un președinte intră la Casa Albă și se instalează în Biroul Oval, trebuie să uite toate promisiunile și valorile fundamentale și să înceapă să realizeze sarcinile trasate de stăpânii care au plătit pentru campania sa electorală”, explică presupusul terorist. În opinia lui, este exact ceea ce a făcut Barack Obama.
Khalid Cheikh Mohammed este unul dintre cei trei deținuți de la Guantanamo, împreună cu Abd al-Rahim al-Nashiri (bănuit că a organizat atentatul din 2000 împotriva navei USS Cole) și Abu Zubayda, care au fost supuși torturii, ca măsură de a obține informații de la ei. Directorul agenției de informații CIA, Michael Hayden, a mărturisit acest lucru la 6 februarie 2008.
Documente date publicității în aprilie 2009 arată că Khalid Cheikh Mohammed a fost supus torturii de 183 de ori în cursul lunii martie în anul 2003.
”Aș fi fericit să fiu singur în celula mea, pentru a-l putea adora pe Allah tot restul vieții și să mă căiesc pentru toate păcatele mele”, a spus el în scrisoarea redactată la Guantanamo.
Procesul său, care se judecă de un tribunal militar american la baza americană de la Guantanamo, alături de alți coacuzați, a început la 5 iunie 2008.
”Dacă tribunalul vostru mă condamnă la moarte, voi fi și mai fericit să îi întâlnesc pe Allah și pe profeți și să îmi revăd prietenii cei mai buni pe care i-ați ucis pe nedrept în întreaga lume, precum și să îl văd pe Ossama bin Laden”, a adăugat acesta.
La 11 septembrie 2011, kamikaze ai organizației teroriste Al-Qaida deturnau patru avioane de linie. Două avioane au fost proiectate în turnurile gemene World Trade Center (WTC) în Manhattan (New York) și alte două la Pentagon, sediul Ministerului american al Apărării, și asupra Casei Albe, biroul președintelui american, la Washington. Toate avioanele, cu excepția ultimului, și-au atins țintele.
Potrivit concluziilor Comisiei 9/11, circa 16.000 de persoane se aflau în turnurile gemene ale World Trade Center. Majoritatea au putut fi evacuați înainte de prăbușirea clădirilor.
Atentatul de la 11 septembrie a provocat moartea a 2.947 de persoane și dispariția a 24. Au murit cetățeni americani și din alte 91 de state.