"E îngrijorător faptul că partenerii noştri nu folosesc toate datele noastre. Le oferim instrumente. Le oferim sprijin, şi mi se pare îngrijorător că nu folosesc aceste instrumente pentru a monitoriza şi a-şi asigura securitatea aviaţiei, securitatea maritimă, monitorizarea la graniţă sau a vizelor", a spus Christopher Piehota.
Oficialul american a precizat că SUA pune la dispoziţia statelor europene listele sale de supraveghere a suspecţilor de terorism, însă acestea nu le folosesc.
Mai mult, în loc să aibă o astfel de listă comună, ţările UE folosesc fiecare propria listă cu suspecţii de terorism şi au fiecare propriile criterii de identificare a acestora. În plus, lucrurile sunt şi mai complicate în interiorul zonei Schengen, unde nu se fac controale de rutină la graniţă.
Piehota spune că ameninţările ISIS care vizează Europa îngrijorează SUA. Potrivit oficialului american, o mare problemă o reprezintă resortisanţii din ţările incluse în programul Visa Waiver care nu apar pe nicio listă de suspecţi. Ei pot intra în SUA fără a trezi vreo suspiciune şi printre ei pot fi atacatori.
Directorul Centrului pentru Monitorizarea Terorismului este de asemenea îngrijorat de faptul că în Europa se află extremişti ISIS care, cel mai probabil, plănuiesc alte atacuri. Unul dintre ei este bărbatul cu pălărie, filmat de camerele de supraveghere pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, care încă nu a fost prins.
"Îngrijoararea este foarte mare. Ne străduim să aflăm cât de mult şi să folosim informaţiile cât de bine putem pentru a minimiza ameninţările. Însă nu le putem şti pe toate", a mai spus Piehota.