Populația musulmană s-ar putea dubla în Europa, potrivit unui studiu american

01 Dec 2017
Populația musulmană s-ar putea dubla în Europa, potrivit unui studiu american

La mijlocul secolului 21, cel puțin 7,4 la sută dintre locuitorii Europei ar putea fi musulmani, potrivit unui studiu publicat de Pew Research Center din Statele Unite.

Cifrele ar putea să intensifice dezbaterile europene privind migrația, comentează Deutsche Welle, care difuzează rezultatele cercetării.

Studiul privind cele 28 de state ale Uniunii Europene - plus Norvegia și Elveția - analizează concomitent trei scenarii: oprirea migrației și sporul natural, migrația legală și influxul mare de refugiați.  

Primul scenariu al cercetătorilor e cel al "migrației zero": Chiar dacă migrația spre Europa s-ar opri acum, procentul musulmanilor în Europa ar crește de la 4,9 (cele mai recente cifre sunt cele din 2016) la 7,4 în 2050. În Germania, s-ar ajunge în 2050 la aproape 9 la sută.

Cercetătorii de la Pew Research Center au subliniat că evoluțiile din viitor sunt foarte greu de anticipat și că aceste cifre sunt ipotetice. Factorii care influențează influxul de refugiați - de pildă instabilitatea din Africa și Orientul Apropiat - se pot schimba cu timpul. Totul depinde în mare măsură de guvernele europene, care și-au înăsprit politica privind migrația, atât la nivel național cât și în protecția granițelor externe ale UE.

Studiul se bazează pe numărul persoanelor care se declară musulmane în diverse statistici și sondaje, inclusiv în țările în care nu se înregistrează informațiile legate de religie în recensămintele oficiale.

Conform lui, media de vârstă a musulmanilor din Europa e de doar 30,4 ani, comparativ cu media de vârstă de 43,8 ani a celorlalți cetățeni, ceea ce înseamnă că mai multe femei musulmane nu au depășit încă vârsta la care pot avea copii.

Cercetătorii americani estimează că o femeie musulmană va avea în medie cu un copil mai mult decât celelalte femei din Europa. Cu toate că nu toți copiii născuți în familii musulmane se vor identifica mai târziu cu această religie, cercetătorii subliniază că majoritatea oamenilor preiau religia părinților.

Alte stiri din Externe

Ultima oră