Polonia înființează o comisie controversată de anchetă asupra „influenței Rusiei”: persoanei vinovate i se interzice să ocupe funcții publice timp de zece ani

29 Mai 2023
Polonia înființează o comisie controversată de anchetă asupra „influenței Rusiei”: persoanei vinovate i se interzice să ocupe funcții publice timp de zece ani

Președintele polonez a dat luni undă verde creării unei comisii de anchetă privind „influența Rusiei în Polonia", entitate calificată drept „neconstituțională” și „stalinistă” de opoziție și de mulți juriști, înaintea alegerilor legislative din Polonia”, scrie Le Figaro

Compusă din nouă membri aleși de camera inferioară, dominată de tabăra populistă naționalistă, comisia va putea decide dacă liderii politici ai țării au cedat influenței ruse în anii 2007-2022 și îi va condamna, fără un control efectiv al justiției, potrivit observatorilor care trag un semnal de alarmă. Persoanei găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcții publice care dau acces la finanțe publice și informații clasificate, timp de zece ani, pentru „a-l împiedica să acționeze din nou sub influența rusă în detrimentul intereselor Republicii Polone”, conform acestei legi.

Potrivit puterii, o astfel de comisie este esențială pentru a elimina influența Rusiei în Polonia, un aliat fidel al Ucrainei atacată de Moscova.

„Sper ca Parlamentul să aleagă responsabil membrii comisiei”, a spus Andrzej Duda într-o declarație televizată, declarând că a semnat legea adoptată cu trei zile mai devreme de Parlament, controlată de partidul Lege și Justiție (PiS) și aliații săi.

Președintele, el însuși din această majoritate, a mai anunțat că va trimite apoi legea la Curtea Constituțională, procedură care nu împiedică intrarea ei în vigoare.

Potrivit criticilor noului text, înființarea acestei comisii încalcă principiile constituționale ale separației puterilor politice și judiciare, organul asumându-și în același timp și atribuțiile unui procuror și ale unei instanțe.

Într-o singură voce, întreaga opoziție, din stânga, din centru și chiar din extrema dreaptă, a declarat că nu va lua parte la lucrările acestei comisii, care marchează „sfârșitul democrației în Polonia și împinge tara la „război civil” , potrivit lui Szymon Holownia, președintele partidului Polonia 2050 (centru).

Alte stiri din Externe

Ultima oră