Polonia cere Pfizer să renegocieze contractul privind vaccinurile COVID-19 care obligă UE să cumpere jumătate de miliard de doze în acest an

03 Mai 2023
Polonia cere Pfizer să renegocieze contractul privind vaccinurile COVID-19 care obligă UE să cumpere jumătate de miliard de doze în acest an

Ministrul Sănătății polonez, Adam Niedzielski, face apel la gigantul farmaceutic să vină cu condiții mai favorabile în negocierile cu UE, scrie Politico Acordul a fost semnat în apogeul pandemiei și obligă UE să cumpere aproape jumătate de miliard de doze în acest an.

Polonia a trimis o scrisoare publică acționarilor Pfizer în care îi cere gigantului farmaceutic american să renegocieze contractul său privind vaccinurile COVID-19 cu UE, marcând o escaladare a disputei în curs privind dozele în exces.

Scrisoarea, văzută de POLITICO, este datată marți și semnată de ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski. În acesta, ministrul face apel la „Responsabilitatea socială corporativă” a Pfizer și solicită companiei să ajungă la condiții mai favorabile în negocieri pentru a reduce cantitatea totală de doze pe care o trimite către UE și să le distribuie pe o perioadă mai lungă de timp. .

Varșovia a condus eforturile de redeschidere a celui mai mare contract al UE, pentru 1,1 miliarde de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Acordul a fost semnat în apogeul pandemiei și blochează UE să cumpere aproape jumătate de miliard de doze în acest an, chiar dacă ratele de vaccinare au scăzut pe măsură ce pandemia se diminuează.

Drept urmare, milioane de doze au expirat neutilizate în depozitele din întreaga UE. Un raport al radiodifuzorului public german BR24 din ianuarie a stabilit numărul lor la 36,6 milioane de doze în Germania, în timp ce ministrul austriac al sănătății a declarat anterior că 17,5 milioane de doze au fost neutilizate în țară și „disponibile pentru vaccinare”.

Comisia Europeană încearcă să renegocieze termenii contractului. Detaliile exacte nu au fost făcute publice, dar propunerea aflată în discuție ar vedea unele doze anulate, dar cu un preț pe doză mai mare pentru livrările rămase, creând în practică o „taxă de anulare”.

„În loc să dea dovadă de solidaritate, compania dorește în continuare să câștige bani din fonduri alocate de statele membre ale UE exclusiv pentru protecția sănătății publice”, se arată în scrisoare.

Acționarii au încercat să facă presiuni pe Pfizer în trecut, printr-o scrisoare deschisă cerând companiei să permită o distribuție globală mai echitabilă a vaccinului pe care l-a dezvoltat cu BioNTech. Potrivit datelor din Wall Street Journal, cei mai mari acționari ai Pfizer includ SSgA Funds Management, Vanguard Group și Wellington Management.

Pfizer nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră