Politico: Pentagonul ar putea rămâne fără bani pentru Ucraina înainte de mijlocul verii.

15 Mai 2023
Politico: Pentagonul ar putea rămâne fără bani pentru Ucraina înainte de mijlocul verii.

Sfârșitul ajutorului Ucrainei se apropie repeziciune. Reluarea nu va fi ușoara, scrie Politico.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina de 48 de miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat în decembrie mai are aproximativ 6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că finanțarea SUA pentru arme și provizii ar putea seca până la mijlocul verii.

Acest lucru stârnește noi îngrijorări în rândul parlamentarilor cu privire la ce planifică Casa Albă în continuare, inclusiv când administrația va cere un alt pachet major și dacă va fi suficient.

Mulți membri spun că finanțarea trebuie să continue să curgă fără întrerupere, mai ales că Kievul se pregătește să lanseze ceea ce se așteaptă să fie o contraofensivă de amploare și să preia teren în est de la ruși.

„Este esențial ca administrația să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie la timp pentru a-și apăra și a-și lua înapoi teritoriul suveran”, a declarat senatorul repubublican Susan Collins liderilor de la Pentagon în timpul unei audieri de joi. „Ne așteptăm ca administrația să nu aștepte până la ceasul al unsprezecelea dacă ucrainenii au nevoie de mai mult înainte de sfârșitul anului fiscal.”

Casa Albă discută un nou pachet și acesta va fi programat pentru a menține sprijinul pentru Ucraina, a declarat un oficial înalt al administrației căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi înainte de un anunț oficial.

Oficialul a adăugat că nu este clar cum s-ar putea schimba nevoile Ucrainei în timpul sau după contraofensivă, dar că administrația este „pe deplin angajată” să sprijine Kievul în timpul și după luptă „pe termen lung”.

Dar acesta nu este același Congres care a aprobat ultimul lot mare de bani și nici nu este același set de circumstanțe.

De data aceasta, orice propunere de la sfârșitul verii a Casei Albe s-ar putea confrunta cu dezbaterea furioasă asupra plafonului datoriei și aproape sigur se va confrunta cu opoziția unui grup mic, dar vocal, de republicani care dorește să reducă cheltuielile pentru Ucraina.

Banii trebuie să curgă

Pachetul inițial de 48 de miliarde de dolari aprobat în decembrie a inclus aproximativ 36 de miliarde de dolari pentru ca Pentagonul să furnizeze o gamă largă de ajutoare militare pentru Kiev. SUA au trimis milioane de obuze de artilerie, tancuri finanțate și au transportat vehicule blindate și sisteme avansate de apărare aeriană în mâinile armatei ucrainene. Ajutorul le-a permis să învingă atacurile rusești în timp ce se pregătesc pentru ofensiva viitoare menită să rupă frontul de-a lungul a sute de kilometri.

În afara audierii de joi, Collins a spus că este îngrijorată ca nu va putea să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru viitoarea contraofensivă și de ritmul livrărilor de ajutoare americane.

„Este clar că se va întâmpla”, a spus Collins. „Mă aștept că va trebui să existe un supliment la un moment dat. De asemenea, este clar că a durat mult prea mult timp pentru ca munițiile și tancurile să fie livrate ucrainenilor”.

Frustrarea devine evidentă și în partea ucraineană cu privire la ritmul acestor transporturi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că noile vehicule blindate promise de SUA „vin doar în loturi”, contrazicând generalul Comandamentului European Christopher Cavoli, care a declarat luna trecută Congresului că Ucraina a primit „peste 98%” din vehiculele de luptă pe care le solicitase.

„Sunt foarte încrezător că le-am livrat materialul de care au nevoie și vom continua o conductă pentru a le susține și operațiunile”, a declarat Cavoli Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei.

Când Collins l-a presat joi pe secretarul Apărării Lloyd Austin despre motivul pentru care tancurile Abrams promise de Washington nu sosesc mai devreme, el a remarcat că unele au ajuns deja în Germania pentru a se antrena ucrainenii. Trupele Kievului vor fi gata atunci când restul vor ajunge „cu siguranță” la începutul toamnei, a adăugat el.

Descoperirea datei X

Collins și o mulțime de alți parlamentari intervievați de POLITICO nu au fost clari când se va epuiza exact ajutorul militar al Ucrainei și cât de mare ar putea fi următorul pachet.

Suplimentul masiv al SUA a fost folosit pentru a furniza în mod constant Ucrainei totul, de la sistemele de apărare aeriană Patriot până la piese de schimb pentru Humvee. Administrația Biden a stabilit un ritm în mare parte regulat de a distribui câteva sute de milioane de dolari în fiecare săptămână până la 10 zile.

Luna aceasta, SUA a anunțat un pachet de 1,2 miliarde de dolari de drone, artilerie, sisteme de apărare aeriană și software și asistență tehnică pentru rețeaua apărării aeriene a Ucrainei. Toate aceste articole vor fi plasate pe contract cu companiile americane de apărare și sunt menite să ajute la sprijinirea Ucrainei pe termen lung. Acest pachet lasă 4 miliarde de dolari în Inițiativa Ucrainei de Asistență în Securitate, drenând și mai mult banii disponibili.

Un consilier al Congresului care urmărește îndeaproape problema a estimat că, pe baza ritmului de anunțuri, banii pentru extragerea stocurilor existente din SUA vor expira în iulie. Aceasta ar însemna că fluxul de echipamente ar putea fi întrerupt dacă Kievul va trebui să aștepte o perioadă prelungită pentru o nouă tranșă de finanțare.

Pentagonul evaluează cum să cheltuiască banii rămași și continuă să analizeze opțiuni „pe măsură ce situația evoluează pentru a sprijini succesele pe câmpul de luptă în timpul noilor ofensive din primăvară”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Senatorul democrat Ben Cardin a declarat că i s-a spus recent, în timpul unei întâlniri cu oficialii administrației, că vor avea fonduri suficiente pentru Ucraina pentru următoarele câteva luni, prin urmare, că procesul de creditare – sau o lege de finanțare suplimentară de urgență pe atunci. — ar fi probabil data viitoare când Congresul va distribui mai multe fonduri.

„Suntem în regulă pentru următoarele câteva luni”, a spus el într-un interviu.

„Dacă ar trebui să ghicesc, probabil septembrie”, a spus președintele Afacerilor Externe al Camerei, Michael McCaul (R-Texas). „Contraofensiva care va fi purtată în următoarele zile va avea un impact major.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră