Serviciul de comunicații prin satelit al lui Elon Musk ar putea fi plătit folosind Inițiativa Ucrainei de Asistență pentru Securitate, scrie Politico.
Pentagonul ia în considerare plata pentru rețeaua de satelit Starlink – care a fost un colac de salvare pentru Ucraina – dintr-un fond care a fost folosit pentru furnizarea de arme și echipamente pe termen lung, potrivit a doi oficiali americani care sunt implicați în deliberări.
Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei este concepută pentru a oferi sprijin de durată armatei ucrainene prin finanțarea contractelor cu firme americane pentru arme și echipamente care ar urma să fie livrate în luni sau chiar ani.
„În ceea ce privește vehiculele, aceasta ar putea fi cu siguranță o opțiune”. a spus un al treilea oficial despre fond.
Discuția vine după ce CNN a raportat că SpaceX a avertizat Pentagonul luna trecută că nu va mai putea finanța terminalele prin satelit și serviciile de comunicații, care au costat deja peste 80 de milioane de dolari și ar putea costa sute de milioane mai mult în anul următor.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Garron Garn, a declarat într-o declarație că „nu avem nimic de anunțat astăzi și nu voi specula cu privire la viitoarele pachete de asistență în materie de securitate”.
SpaceX nu a răspuns la mai multe solicitări de a comenta discuțiile.
Compania a donat utilizarea terminalelor Starlink după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, pe fondul temerilor că țara va fi separată de lumea exterioară. Eforturile filantropice ale SpaceX au atras aplaude pe scară largă .
Departamentul Apărării a declarat vineri că continuă discuțiile cu SpaceX despre o cale de urmat. Dar a mai spus că are în vedere alte alternative pentru comunicațiile comerciale prin satelit.
Un diplomat ucrainean de rang înalt a mai spus duminică că speră că ar putea fi făcut un aranjament pentru a menține Starlink în funcțiune pentru Ucraina.
În centrul dezbaterii este foarte imprevizibilul Elon Musk. Fondatorul SpaceX a fost recent criticat pentru că a propus discuții de pace în Ucraina, care au fost considerate pe scară largă ca pe Vladimir Putin. El a atras noi critici vineri după raportul CNN pentru că a spus că ar putea fi nevoit să întrerupă linia de salvare a comunicațiilor Ucrainei.
Musk a părut să dea înapoi pe Starlink în weekend, scriind pe Twitter că până la urmă compania va continua să finanțeze serviciul. „La naiba cu asta... chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei”, a scris el pe Twitter.
Dar un oficial american implicat în discuții a spus că că Musk nu poate fi de încredere, forțând departamentul de apărare al SUA să identifice o modalitate de a menține Starlink sau o rezervă adecvată în funcțiune în Ucraina pentru viitorul apropiat. Acel oficial, ca și alții intervievați de Politico, a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta liber un subiect sensibil.
Cea mai probabilă sursă de finanțare, au spus mai mulți oficiali guvernamentali și din industrie, ar fi Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei, care a fost folosită pentru a achiziționa o serie de arme și servicii pentru efortul de război din Ucraina.
Problema Starlink a apărut și în timpul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene de luni, în timp ce țările discutau dacă să contribuie la finanțare pentru a se asigura că ucrainenii își păstrează accesul la serviciu.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat pentru POLITICO după întâlnire că șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a ridicat subiectul plății pentru a menține serviciul în funcțiune în Ucraina, dar efortul este încă în faza incipientă.
Menținerea trupelor ucrainene pe teren conectate nu ar trebui lăsată la latitudinea unei singure persoane „super-puternice” care s-ar putea „trezi într-o zi și să spună: „Nu mai vreau să fac asta și asta este”, a spus Landsbergis. .
Luna trecută, Pentagonul a anunțat un pachet de contracte de 1,1 miliarde de dolari cu industria de apărare din SUA pentru a construi 18 sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, sute de vehicule blindate, precum și sisteme radar care utilizează fondul respectiv.
Conducta de asistență în materie de securitate este menită parțial să sublinieze angajamentul Washingtonului față de Kiev pentru anii următori.
Congresul a distribuit 9 miliarde de dolari în finanțare de urgență din luna mai, pe lângă finanțarea anuală pe care o primește programul. Aceasta include o nouă tranșă de 3 miliarde de dolari pentru contul administrat de Pentagon în septembrie, ca parte a unui acord de finanțare a agențiilor federale în decembrie.
Banii permit Pentagonului să semneze contracte pentru ca industria de apărare să producă arme, muniții și echipamente pentru Ucraina. Utilizarea sporită a programului reprezintă o schimbare față de primele etape ale războiului, când armele existente au fost scoase din inventarele militare și expediate în Ucraina.
Un oficial al Pentagonului a spus că o modalitate de a continua procesul ar fi ca Ucraina să solicite echipamentul de comunicații prin satelit, așa cum are alt ajutor militar, prin Comandamentul European al SUA din Stuttgart, Germania.
„EUCOM primește și coordonează toate cererile oficiale de ajutor din partea Ucrainei”, a spus oficialul. „Acest lucru ar fi necesar pentru ca SUA să acționeze.”