Elon Musk și oficialii ucraineni în frunte cu Zelensky se ceartă pe Twitter: "Dacă vă pasă de poporul ucrainean, căutați pacea"

03 Oct 2022
Elon Musk și oficialii ucraineni în frunte cu Zelensky se ceartă pe Twitter: "Dacă vă pasă de poporul ucrainean, căutați pacea"

Președintele Volodimir Zelensky și alți oficiali ucraineni au dezbătut luni pe Twitter invazia rusă cu miliardarul american Elon Musk, ambasadorul Kievului în Germania mergând până acolo încât îl înjură pe fondatorul SpaceX, scrie SudOuest.

Schimbul de replici a început cu propunerea lui Elon Musk pentru a aduce pacea între Kiev și Moscova bazată pe noi referendumuri supravegheate de ONU, predarea Crimeei Rusiei și un „statut neutru” pentru Ucraina. Miliardarul american a lăsat adepților săi de pe Twitter alegerea de a vota „Da” sau „Nu” acestei propuneri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a răspuns cu un alt sondaj pentru adepții săi: „Pe care Elon Musk îl preferați, cel care sprijină Ucraina sau cel care sprijină Rusia?” , a întrebat el.

Consilierul prezidențial Mykhailo Podoliak a propus „un plan de pace mai bun” cu „eliberarea teritoriilor sale de către Ucraina, inclusiv Crimeea anexată”, o „demilitarizare și denuclearizare” a Rusiei și „criminalii de război” să fie aduși în fața justiției internaționale.

„F– off este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine", a spus la rândul său ambasadorul ucrainean în Germania Andriï Melnyk.

Elon Musk a susținut apoi că Rusia ar putea alege să conducă o mobilizare mai largă a populației sale pentru un „război total” care va duce la „un număr devastator de morți de ambele părți”. „O victorie ucraineană este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de poporul ucrainean, căutați pacea”, a scris el.

Președintele rus Vladimir Putin, care a decretat o mobilizare „parțială” și a amenințat că va folosi arme nucleare în fața recentelor succese militare ucrainene, a cerut Kievului „să înceteze ostilitățile” și „să revină la masa negocierilor”.

Volodimir Zelensky a susținut că Kievul nu va negocia cu Moscova atâta timp cât Vladimir Putin este președinte.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră