Elon Musk se răzgândește, compania sa va continua să finanțeze servicii de internet în Ucraina

16 Oct 2022
Elon Musk se răzgândește, compania sa va continua să finanțeze servicii de internet în Ucraina

Șeful SpaceX, Elon Musk, a anunțat sâmbătă că va continuă să finanțeze rețeaua de internet Starlink din Ucraina  după ce vineri a anunțat că nu va mai putea oferi rețeaua de satelit Starlink  și cerea Pentagonului să preia finanțarea, scrie Le Monde

La naiba cu asta... chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde de dolari din banii contribuabililor, vom continua să finanțăm guvernul ucrainean ”, a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume.


Vineri, însă, spusese că SpaceX nu mai are mijloacele pentru a continua să finanțeze rețeaua din Ucraina, într-un apel adresat guvernului SUA pentru preluarea finanțării. Potrivit CNN, SpaceX a trimis o scrisoare Pentagonului luna trecută în care compania solicita, potrivit presei americane, Ministerului Apărării să preia finanțarea utilizării Starlink de către guvernul ucrainean și armata acestuia, al cărui cost a fost estimat la 400 de milioane de dolari pentru următoarele douăsprezece luni.

De la începutul războiului din Ucraina, SpaceX a livrat mii de terminale care asigură o conexiune la Web datorită unei constelații de sateliți care formează rețeaua Starlink. Aproximativ 25.000 de terminale au fost instalate în țară până în prezent, potrivit Elon Musk. Potrivit șefului SpaceX, operațiunea a costat deja compania 80 de milioane de dolari, iar factura este de așteptat să ajungă la 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului.

Pe lângă terminale, trebuie să creăm, să lansăm, să întreținem și să realizăm sateliți și stații terestre și să plătim companiilor de telecomunicații pentru accesul la Internet prin gateway-uri.

De asemenea, a trebuit să ne apărăm împotriva atacurilor cibernetice și a bruiajului, care devin din ce în ce mai greu.

Burn se apropie de ~20 milioane USD/lună.

a explicat Elon Musk pe Twitter.

Starlink a contribuit la menținerea acoperirii internetului în zonele Ucrainei lovite de armata rusă. Până în iunie, aproximativ 15% din infrastructura de internet existentă a Ucrainei a fost distrusă sau deteriorată, au spus autoritățile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră