Canalul american CNN dezvăluie solicitările făcute de Starlink autorităților americane de a suporta costul ajutorului pentru Ucraina, scrie BFMTV. Vestea vine la câteva zile după ce ambasadorul ucrainean Andrij Melnyk a respins cu o insulta propunerea multimiliardarului de pune capăt invaziei Ucrainei permițând în mod oficial Rusiei să anexeze Crimeea.
Musk a spus pe twitter că el „doar urmează recomandarea” ambasadorului ucrainean.
La Pentagon, cererile SpaceX nu cad bine. De câteva luni, compania spațială a lui Elon Musk, care furnizează sistemul de internet prin satelit Starlink, ajută armata ucraineană trimițându-i gratuit sistemul său de conexiune .
Potrivit lui Elon Musk, între 20.000 și 25.000 de antene satelit sunt acum în mâinile ucrainenilor. Dar compania, care susține că a investit 100 de milioane de dolari din buzunar, nu mai vrea să plătească.
Această actiune coincide cu ieșirile controversate ale lui Elon Musk pe Twitter. Săptămâna trecută, miliardarul a propus un „plan de pace” între Kiev și Moscova bazat pe noi referendumuri, abandonarea Crimeei către Rusia și un statut neutru pentru Ucraina. De asemenea, coincide cu mai multe întreruperi raportate pe rețeaua Starlink, care au subminat contraofensiva ucraineană, potrivit unui raport.
„Tupeul de a se prezenta ca eroi”
Într-o scrisoare trimisă de Starlink Pentagonului, pe care a văzut-o CNN, SpaceX cere acum guvernului SUA să finanțeze costul sistemului de conexiune la internet prin satelit din Ucraina, care se preconizează că va crește la 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni. „Au curajul să se prezinte ca niște eroi”, abordează un director american al Apărării de la CNN.
„Nu mai suntem în măsură să oferim mai multe terminale Ucrainei sau să finanțăm utilizarea terminalelor existente pe o perioadă nedeterminată”, a scris compania Pentagonului pe 8 septembrie.
Din informațiile consultate de CNN se arată că un kit Starlink costă între 1500 și 2500 de dolari pe unitate. Pentru a vă conecta, trebuie să plătiți apoi o rată fixă de 500 de dolari pe lună, deși compania pretinde că oferă un serviciu echivalent cu cea mai scumpă ofertă (4.500 de dolari pe lună) ca un gest de solidaritate cu ucrainenii. Aceste prețuri sunt mult mai mari decât serviciile „public larg” ale Starlink.
Un instrument „indispensabil”
Potrivit documentelor, 85% din echipamentele Starlink aflate deja în funcțiune au fost de fapt plătite de Statele Unite, dar și de alte țări precum Polonia, care au oferit 9.000 de terminale. Acești colaboratori au plătit 30% din factura lunară de abonament pentru conexiune. Starlink plătește diferența.
„Starlink a devenit indispensabil, deoarece rușii au vizat infrastructura de telecomunicații ucraineană. Fără acest instrument, ucrainenii ar trebui să acționeze orbește în multe situații”, a declarat pentru CNN Dimitri Alperovitch, cofondatorul think tank-ului Silverado Policy Accelerator.
O stare de dependență care ar putea obliga mai multe țări occidentale să plătească factura, dacă compania lui Elon Musk nu ar mai dori să contribuie financiar. Omul de afaceri a fost recent criticat puternic pe Twitter, după ce a fost acuzat că sprijină cererile Rusiei de a pune capăt conflictului.
We’re just following his recommendation ????♂️
— Elon Musk (@elonmusk) October 14, 2022
Elon Musk’s Starlink says it can no longer afford to give Ukraine ???????? free service and asks the Pentagon ???????? to pay for it. Starlink had been a game changer in the war.
— Jason Jay Smart (@officejjsmart) October 14, 2022
This comes days after Ukrainian Ambassador @MelnykAndrij told Musk to “fuck off.”