UPDATE. Panică şi confuzie peste Ocean. Decizia care afectează călătorii în SUA (VIDEO)

29 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Panică şi confuzie peste Ocean. Decizia care afectează călătorii în SUA (VIDEO)

O interdicţie introdusă de Donald Trump a dus la confuzie şi panică printre călători sâmbătă, unii nefiind lăsaţi să urce în avioane cu destinaţia Statele Unite, relatează Reuters, citată de hotnews.ro

Este vorba despre decizia împotriva celor care caută azil în SUA şi a vizitatorilor din şapte ţări majoritar musulmane. Avocaţi din domeniul imigrării din New York au demarat procese pentru blocarea ordinului, spunând că numeroşi oameni au fost deja reţinuţi ilegal.

Noul preşedinte republican a suspendat vineri pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiaţi în SUA şi a interzis temporar sosirea călătorilor din Siria şi alte şase ţări majoritar musulmane. Trump spune că decizia va proteja americanii de terorism. 

Ordinul executiv a provocat furia călătorilor arabi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, care au spus că este umilitor şi discriminatoriu. De asemenea, a atras critici din partea aliaţilor SUA – inclusiv Franţa şi Germania -, din partea organizaţiilor arabo-americane şi a organizaţiilor pentru drepturile omului. 

Interdicţia afectează călători cu paşapoarte din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen şi se aplică inclusiv celor care deţin aşa-numita carte verde, care le dă voie să trăiască şi să lucreze iî Statele Unite, potrivit Departamentului pentru securitate naţională. 

Duminică dimineaţă, un judecător federal a blocat parţial implementarea ordinului executiv dat de Donald Trump, relatează BBC, citat de mediafax.ro.

Cu toate acestea, decizia are caracter temporar şi rămâne în vigoare până la examinarea mai atentă a cazurilor. În plus, aceasta interzice doar deportarea celor afectaţi de ordinul executiv, însă nu permite specific intrarea acestora pe teritoriul american, astfel că, multe din aceste persoane riscă să rămână blocate în aeroporturi.

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă noaptea în principalele aeroporturi americane pentru a protesta faţă de ordinul lui Trump. 
La protest s-au raliat şi taximetriştii care deservesc aeroportul JFK din New York. 

”Nu putem să păstrăm tăcerea. Mergem la muncă pentru a-i întâmpina pe oameni într-o ţară care ne-a întâmpinat odată pe noi. Nu vom fi divizaţi”, a scris Uniunea Taximetriştilor din New York într-o postare pe Twitter, conform news.ro.

 

O moschee din Texas a ars din temelli, la câteva ore după ce Trump a semnat ordinul anti-imigraţie, relatează metro.co.uk. Focul a fost observat de un muncitor. Aflat în apropiere, el a văzut în jurul orei 2 dimineaţa că iese fum din Centrul Islamic Victoria şi a anunţat pompierii, dar acesta nu a mai putut fi salvat.

Ultimatum pentru militarii americani

Tot sâmbătă, Donald Trump a semnat un ordin către șefii de stat major interarme prin care le cere să prezinte în termen de 30 de zile un plan pentru înfrângerea Statului Islamic (SI), relatează Reuters, citată de agerpres.ro.

Ca urmare a ordinului, Pentagonul (Departamentul Apărării Statelor Unite) va reconsidera probabil modalități mai agresive de utilizare a forței de lovire și a trupelor americane, apreciază agenția citată.

Sub rezerva anonimatului, oficialități americane și-au exprimat îndoiala că militarii vor pleda pentru o modificare radicală a strategiei elaborate sub președintele Barack Obama, adaugă Reuters. Abordarea actuală se bazează pe forțele locale pentru majoritatea luptelor — și implicit a pierderilor — în conflictele din Siria și Irak.

La semnarea ordinului, în Biroul Oval al Casei Albe, Trump s-a arătat încrezător: "Va avea mare succes".

Victoria asupra SI a fost una din temele principale ale campaniei electorale a președintelui, dar el nu a precizat niciodată detaliile unui plan în acest sens, reamintește Reuters. 

UPDATE

Sloganuri scandate de câteva mii de manifestanţi au răsunat duminică, la Casa Albă, în semn de susţinere faţă de musulmanii împiedicaţi să intre pe teritoriul american prin decretul cu privire la migraţie semnat de Donald Trump, relatează AFP, citat de News.ro.

Aproximativ 300 de manifestanţi s-au adunat, duminică seara, la aeroportul Dulles, în apropiere de Washington, cu intenţia de a susţine eventuali pasageri blocaţi de decret.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră