Exod în masă la Departamentul de Stat al SUA, joi, când oficiali cu rang înalt au părăsit brusc poziţiile deţinute de mai mulţi ani, după instalarea noului ministru, Rex Tillerson, care în ultimii 10 ani a condus campania petrolieră Exxon.
Ministerul de Externe american este o uriașă administrație cu 70.000 de angajați — diplomați de carieră, funcționari, subcontractanți — în care cei care ocupă posturile cele mai înalte în ierarhie sunt în general persoane "politice", numite de președinte și confirmate de Senat.
Mulți dintre demisionari au activat și în timpul președinției lui George Bush, nu doar a lui Barack Obama. Obiceiul este ca diplomații de carieră să rămână în Departamentul de Stat și după rocada de președinți/miniștri, pentru asigurarea unei tranziții line. Dar schimbările aduse de Donald Trump nu sunt pe placul diplomaţilor de top care s-au aflat la post în ultimii 10-15 ani.
Nu este clar dacă funcţionarii de rang înalt ai serviciului de externe al Departamentului de Stat au demisionat în semn de protest, după cum a susţinut The Washington Post, sau li s-a cerut să plece de către noua Administraţie, după cum a susţinut CNN.
Washington Post a relatat că echipa lui Trump viza să-l schimbe doar pe Patrick Kennedy, subsecretarul pentru management, care se află în post de nouă ani și a fost unul dintre pilonii tranziției de la Administrația Bush la Obama, respectiv de la Condoleezza Rice la Hillary Clinton.
Vestea iminentei schimbări a lui Kennedy a atras demisii în cascadă, între cei care nu acceptă să facă parte din echipa Trump &Tillerson numărându-se Joyce Anne Barr, asistentul secretarului de Stat pentru Administrație, Michele Bond, asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Consulare, Gentry O. Smith, directorul Biroului pentru Misiuni Externe, Gregory Starr, asistent al secretarului de Stat pentru Securitate Diplomatică, Lydia Muniz, directorul Biroului pentru Construcții Externe.
Kennedy se afla totuși în colimatorul republicanilor pentru presupusele sale deficiențe în asigurarea securității Consulatului SUA din Benghazi în Libia, în septembrie 2012, când ambasadorul american John Christopher Stevens a fost ucis într-un atac jihadist.
În octombrie 2016, la sfârșitul campaniei prezidențiale, tabăra lui Trump ceruse de asemenea plecarea lui Kennedy din minister.
În plus, nici Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de Stat pentru afaceri europene şi euro-asiatice, nu i s-a cerut să rămână în funcţie. Doamna Nuland, supranumită şi “F.ck the EU”, după o “scăpare” la adresa Uniunii Europene care a ajuns la urechile presei, a fost unul dintre diplomații americani de top care s-au implicat cel mai mult în politica românească, în ultimii trei ani.
Victoria Nuland a părăsit postul de asistent al secretarului de Stat al Statelor Unite pentru Europa și Eurasia, dar nu este clar dacă a demisionat sau a fost demisă, căci informaţiile în acest sens sunt contradictorii.
Ea a fost înlocuită în funcție de adjunctul ei, John Heffern, fost ambasador al SUA în Armenia și, de asemenea, fost adjunct al misiunii americane de pe lângă sediul central al NATO de la Bruxelles.
Potrivit fr.sputniknews.com, Victoria Nuland va părăsi Departamentul de Stat. Ea s-a aflat de multe ori la Kiev, în timpul crizei politice din 2013-2014. În decembrie 2013, a fost surprinsă distribuind sendvişuri în Piaţa Independenţei din Kiev, printre manifestanţi.