Noul președinte american Donald Trump s-a angajat să recurgă la autoritățile federale pentru a pune capăt "carnagiului" produs de armele de foc în Chicago, dacă administrația metropolei nu reușește pe cont propriu să reducă rata criminalității, transmite Reuters,scrie agerpres.ro
"Dacă Chicago nu ia măsuri pentru a stopa acest oribil carnagiu, 228 de oameni împușcați în 2017 și 42 de morți, cu 24% mai mult ca în 2016, îi voi trimite pe federali (Feds)!", a transmis Trump marți pe Twitter, fără a preciza la cine anume se referă sau ce fel de intervenție guvernamentală are în vedere.
Reacția sa vine după ce luni cotidianul Chicago Tribune a publicat o statistică potrivit căreia cel puțin 228 de persoane au fost împușcate în Chicago de la începutul acestui an, cu 5,5% mai mult ca în aceeași perioadă a lui ianuarie 2016, și conform căreia au avut loc cel puțin 42 de omucideri, cu 23,5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Un purtător de cuvânt al Poliției din Chicago, Frank Giancamilli, a contestat cifrele prezentate de cotidian, afirmând că între 1 și 23 ianuarie în oraș au avut loc 182 incidente armate, "exact ca anul trecut", iar numărul omuciderilor este de 38, față de 33 în aceeași perioadă din 2016.
Totuși, potrivit Chicago Tribune, din cifrele înregistrate până în prezent se poate prevedea o depășire a nivelului record din 2016, de 50 de omucideri, cel mai ridicat din ultimii 16 ani. În întreg anul trecut în metropola americană s-au înregistrat 762 de omucideri, cel mai mare număr din ultimii 20 de ani.
Pe parcursul campaniei electorale, Trump a dat în repetate rânduri ca exemplu orașul Chicago pentru intensificarea criminalității. Noul președinte s-a referit și în discursul inaugural de săptămâna trecută la problema drogurilor și criminalității care "au furat prea multe vieți", afirmând că "acest carnagiu american se oprește aici și acum".
Cu o populație de 2,7 milioane de locuitori, Chicago a fost anul trecut scena celor mai multe incidente armate și crime din toate orașele SUA, arată cifrele FBI și ale poliției locale, iar numărul cazurilor rezolvate și închise este unul din cele mai scăzute din țară.