Opinia publică occidentală nu mai este atât de unanimă în sprijinirea Ucrainei în fața invaziei ruse, scrie Journal du Dimanche.
A dezamăgit Zelensky Europa mergând la Washington? Nu, prioritatea pentru Volodimir Zelensky, la fel ca și pentru gazdele sale americane, a fost într-adevăr săptămâna aceasta să călătorească mai întâi în Statele Unite. După ce s-a îmbarcat într-un tren special pentru Polonia, un Boeing în culorile guvernului american l-a așteptat miercuri dimineață pe asfaltul aeroportului Rzeszów, cel mai mare oraș polonez din apropierea graniței cu Ucraina. La Casa Albă, ca și la palatul prezidențial din Kiev, este timpul pentru remobilizare.
Zelensky și generalii săi sunt convinși că Vladimir Putin pregătește o a doua ofensivă terestră din Belarus după cea eșuată din februarie. Iar consilierii lui Joe Biden pot vedea că sprijinul popular pentru ajutorul militar ucrainean scade. Mai ales de partea alegătorilor republicani care au acordat partidului lui Donald Trump o majoritate strânsă în Camera Reprezentanților luna trecută.
Dublarea eforturilor
Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de foarte seriosul Chicago Council on Global Affairs, doar 48% dintre americani sunt acum de acord cu menținerea ajutorului Ucrainei „atâta timp cât este nevoie” și cu „orice este nevoie”, indiferent de costul pentru bugetul Statelor Unite. Este cu zece puncte mai puțin decât în iulie anul trecut. Și mai sunt doar 33% dintre alegătorii republicani care iau în considerare această opțiune. Iar Kevin McCarthy, noul lider al republicanilor în Cameră - care va prelua mandatul pe 3 ianuarie -a promis că nu va „scrie un cec în alb” Ucrainei în cazul unei victorii electorale.
Așadar, înainte ca Ucraina să intre în a unsprezecea lună a războiului pe care armata rusă îl provoacă, trebuie să ne dublăm eforturile. Acesta este tocmai motivul discursului ucrainean "à la Churchill" la Congresul de miercuri. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care democrații au crescut și mai mult bugetul de ajutor al Ucrainei pentru 2023 la 45 de miliarde de dolari, echivalentul cheltuielilor totale ale statului ucrainean în 2022.
Senatul l-a adoptat joi seară cu 68 de voturi pentru și 29 împotrivă, ceea ce reflectă o adeziune parțială, dar esențială a senatorilor conservatori, iar Camera urma să voteze această lege financiară în termeni identici.
Întors prin Polonia, președintele Zelensky a fost întâmpinat pentru scurt timp de omologul său, Andrzej Duda. Au căzut unul în brațele celuilalt. Ucrainenii și polonezii știu care este jugul Rusiei. Popoarele lor l-au îndurat atât de mult timp. A fost o modalitate pentru omul puternic de la Kiev de a aduce un omagiu și europenilor în sens larg, înaintea unui posibil summit între liderul ucrainean, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Zelensky met with Duda in Rzeszow today. pic.twitter.com/4W01SQJ1sQ
— MAKS 22???????? (@Maks_NAFO_FELLA) December 22, 2022
Data de 3 februarie este anunțată fără să se știe încă dacă întâlnirea va avea loc la Kiev sau la Bruxelles, unde se precizează, potrivit revistei online Politico Europe, că Volodimir Zelensky are o „invitație permanentă” să vină la sediul instituțiilor europene.
74% dintre europeni sunt de acord cu sprijinul pentru Ucraina
Ucraina care luptă, SUA care înarmează și europenii care plătesc scump sprijinul politic pentru Kiev și sancțiunile energetice împotriva Rusiei? Da, dar asta nu pare să-i descurajeze pe cetățenii europeni să continue să fie solidari cu Ucraina. Acest lucru este demonstrat de cel mai recent sondaj Eurobarometru, instrumentul de referință pentru măsurarea stării de spirit a cetățenilor UE.
Luna trecută, 74% dintre europeni au fost în favoarea sprijinului pentru Ucraina din partea celor douăzeci și șapte. Franța și Germania sunt în medie la 73 și 72%, în timp ce Finlanda și Suedia, ambele candidate la NATO, dar și Olanda, Danemarca și Irlanda prezintă rate de sprijin de peste 90%. Deloc surprinzător, solidaritatea cu Ucraina este mult mai timidă în Grecia, Slovacia, Cipru sau Bulgaria, unde influența rusă și ortodoxă a fost întotdeauna mai puternică.
Aduceți-i pe toți la masa negocierilor
Dar cel mai important lucru este luciditatea europenilor chestionați. 65% dintre ei spun că înțeleg că viața lor se va schimba cu adevărat din cauza războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina și a consecințelor acestuia. Această cifră a crescut de la ultimul sondaj realizat în primăvară, ceea ce este normal având în vedere severitatea tot mai mare a crizei energetice și inflaționiste. Cât timp poate continua această coeziune? Cu ce preț? Și cum rămâne cu opinia francezilor despre necesitatea de a continua să vorbim despre negocieri, „pentru că, până la urmă, va trebui să-i aducem pe toți la masă”, conform expresiei lui Emmanuel Macron încă o dată în această săptămână?
Sondajul Ifop indică faptul că francezii aderă la această idee de a sprijini „în același timp” ideea unei negocieri și sprijinul neclintit pentru Ucraina. Dar fără iluzii pe termen scurt, doar unul din cinci francezi crede într-o posibilă încheiere a conflictului până la sfârșitul anului 2023. „În Occident, aveți ceasul dar noi avem timpul", spune proverbul oriental. Putin s-a gândit să "de-nazifice" Ucraina în trei zile, dar și el intră în a unsprezecea lună de război și câștigurile sale rămân limitate. Marea luptă de rezistență și sacrificiu, atât sub regimuri autoritare, cât și în democrație, continuă.