Vizita lui Zelensky la Washington: la fel ca "a unui vasal care merge la domnul său"

21 Dec 2022
Vizita lui Zelensky la Washington: la fel ca "a unui vasal care merge la domnul său"

Jean-Baptiste Noé, editor al revistei Conflicts, vede întâlnirea dintre Zelensky și Biden și sprijinul acordat de Statele Unite Ucrainei drept o modalitate prin care Washingtonul poate spăla afrontul suferit în Afganistan și prin care își reafirmă puterea pe scena internatională, spune el într-un interviu pentru Le Figaro.

Jean-Baptiste Noé este doctor în istorie economică și redactor-șef al revistei Conflits. Tocmai a publicat: The decline of a world: geopolitics of clashes and rivalities in 2023.

FIGARO. - Pentru prima sa vizită în străinătate după război, Zelensky va fi primit miercuri la Washington. Cum să intrepretăm această deplasare? Este pur simbolic?

Jean-Baptiste NOÉ. - Ceea ce este interesant în primul rând este că Zelensky se poate deplasa în străinătate. Înseamnă că se simte destul de în siguranță față de ruși și față de propriul guvern, nu se teme să fie răsturnat, sau că sunt oameni care profită de absența lui, așa cum i s-a întâmplat lui Gorbaciov. Această călătorie este deci un semn de mare încredere și că lucrurile merg relativ bine.

Al doilea element important este alegerea țării, nu merge în Europa, nu merge la Bruxelles, Paris sau Londra, ci în Statele Unite. Acest lucru evidențiază mai multe lucruri. Această călătorie arată o relație, într-un fel, de supunere între Ucraina și Washington, ca un vasal care merge la domnul său. De asemenea, evidențiază ponderea Statelor Unite și ne reamintește că Europa nu prea contează în viziunea americană. În cele din urmă, această primă vizită arată că ne aflăm într-un război între Statele Unite și Rusia prin Ucraina, ca intermediar.

  • Președintele SUA urmează să anunțe un nou ajutor „semnificativ” pentru Ucraina, care va include, potrivit unui înalt oficial american, o baterie de rachete Patriot, adică echipament avansat de apărare antiaeriană. Poate acest nou ajutor să aibă consecințe reale asupra rezultatului conflictului?

Este o continuare a sprijinului care a fost deja oferit de Statele Unite. Acest ajutor este destinat în special să contracareze rachetele rusești care provoacă multe daune atât orașelor, cât și infrastructurii ucrainene. Deci Zelensky avea nevoie în mod deosebit de el. Cu toate acestea, va dura ceva timp până când echipamentul va fi operațional, deoarece ucrainenii trebuie mai întâi antrenați de americani.

În urmă cu un an și jumătate, după eșecul lor în Afganistan, Statele Unite au fost anunțate ca aproape moarte la nivel internațional. Acum se întorc și aranjează ei din nou ploile în relațiile internaționale.

Jean-Baptiste Noé

Această măsură este, de asemenea, un mesaj transmis chiar Statelor Unite. Într-adevăr, în timpul campaniei de jumătate de mandat, mai mulți democrați și-au exprimat dorința de a limita ajutorul acordat Ucrainei. A fost una dintre dezbaterile centrale. Dar Joe Biden a câștigat sau mai degrabă a pierdut mai puțin decât am crezut. Prin urmare, această acțiune arată că el recâștigă controlul asupra acestor democrați. Și este, de asemenea, un mesaj către republicani, care acum sunt majoritari în Camera Reprezentanților și care vor trebui să voteze pentru sau împotriva acestui sprijin atunci când va fi instituit noul Congres. Va avea loc atunci o adevărată dezbatere asupra chestiunii internaționale între democrații mai degrabă intervenționişti și republicanii mai degrabă izolaţionişti. Acest ajutor este, de asemenea, o problemă de politică internă.

  • Războiul economic care pare să submineze sistemul economic occidental obligă Statele Unite să intervină? Sunt americanii mai preocupați decât se spune de acest conflict?

Trebuie avut în vedere că Statele Unite au participat la conflict de la început, din 2014, deși acum intervin într-o manieră din ce în ce mai deschisă. Dar ceea ce este interesant pentru ei este că în urmă cu un an și jumătate, după eșecul lor în Afganistan, SUA au fost privite ca fiind aproape moarte, ca suferind o înfrângere foarte mare. Acum s-au întors și aranjează ei din nou ploile în relațiile internaționale, iar Afganistanul a fost uitat. Este, așadar, o lovitură diplomatică și geopolitică foarte frumoasă pentru Joe Biden, care acoperă afrontul suferit înainte.

Ei nu au abandonat Ucraina, care a fost întotdeauna un aliat, iar când spun că nu vor abandona Taiwanul, îi putem crede.

Jean-Baptiste Noé

În ceea ce privește problema economică, dificultățile nu sunt legate de războiul din Ucraina, deși le-a accentuat. Pe de altă parte, avantajul acestei intervenții pentru americani este că, chiar dacă acum îi costă mult în bani, pe care oricum îi vor îneca în inflație, nu îi va costa deloc în vieți umane. Este, prin urmare, un mod foarte priceput de a duce război și de a avea succes, fără a avea morți de plâns. Războiul pe care îl duc este aproape războiul ideal, ei câștigă oricum pentru că sunt siguri că nu au pierderi care să dăuneze opiniei publice.

  • Și mai exact, dacă încă nu există o intervenție americană reală în Ucraina, transmit ei astfel și lui Xi Jinping că forțele lor armate sunt pe deplin mobilizabile în cazul unui atac asupra Taiwanului?

Se poate observa că ceea ce fac americanii în Ucraina este probabil ceea ce ar face în cazul unui atac asupra Taiwanului. Adică probabil că ar exista sprijin indirect la început, prin trimiterea de arme, antrenament... Acest ajutor pentru Ucraina este deci un mesaj către China, pentru spusele lor „uite ce vom face dacă atacați Taiwanul”. Și este, de asemenea, un mod de a le arăta că Statele Unite nu își abandonează aliații. Nu au abandonat Ucraina, pe care au susținut-o întotdeauna, iar când spun că nu vor abandona Taiwanul, îi putem crede. Prin urmare, acest război este atât un conflict împotriva Rusiei, cât și un mesaj către China. 

  • Putem considera că această întâlnire dintre Kiev și Washington este un răspuns la vizita lui Xi Jinping la fostul președinte rus Medvedev și la legăturile care continuă să se creeze între China și Rusia?

Într-adevăr, putem vedea foarte bine axa care se pune în aplicare, există pe de o parte Ucraina/Statele Unite, iar pe de altă parte China/Rusia. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că relația dintre China și Rusia este mult mai complexă decât cea dintre Kiev și Washington, China nu este un sprijin neclintit. Evident, Xi Jinping vine să-și arate sprijinul pentru Rusia prin această vizită, deși acest sprijin este destul de lejer, dar nu vom ști niciodată natura schimburilor și poate că va profita de ocazie pentru a spune Rusiei să pună capăt conflictului. Chinezii, pe de altă parte, au tot interesul să vadă războiul ruso-ucrainean încheiat destul de repede.Provocarea acestei vizite va fi, probabil, și aceea de a găsi teren pentru negocieri.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră