Război în Ucraina: 70% dintre francezi sunt în favoarea negocierilor cu Moscova

25 Dec 2022
Război în Ucraina: 70% dintre francezi sunt în favoarea negocierilor cu Moscova

Potrivit unui sondaj Ifop, publicat sâmbătă, 24 decembrie, 70% dintre francezi doresc totuși ca negocierile să fie însoțite de ajutor militar la Kiev, scrie Le Figaro.

În timp ce ucrainenii urmează să sărbătorească primul Crăciun în război, 70% dintre francezi sunt în favoarea unei soluții diplomatice a acestui conflict care durează de zece luni,  potrivit unui sondaj Ifop, publicat sâmbătă, 24 decembrie, de Journal du Dimanche. Deși sunt în favoarea încetării imediate a livrărilor de arme de către Franța, cetățenii chestionați preferă folosirea negocierii în locul confruntării militare până la victoria Ucrainei. Cei mai puțin înclinați spre negociere și favorabili continuării conflictului militar sunt socialiștii și verzii.

„Această idee că țara atacată ar trebui să ajungă să bată cu orice preț țara agresoare nu este majoritară ”, analizează în JDD Frédéric Dabi, directorul Ifop. Femeile și tinerii, la rândul lor, doresc în mod covârșitor ca negocierea să prevaleze asupra conflictelor armate.

O altă lecție din sondaj este că francezii rămân foarte îngrijorați de conflictul de la granițele Europei: 83% dintre ei se simt îngrijorați. O cifră, însă, mai mică decât sondajul efectuat la 1 martie 2022 (92% dintre francezi au declarat că sunt îngrijorați). Imposibilitatea de a-i vedea un sfârșit este un element care contribuie la anxietate. Aproape jumătate dintre francezi nu au idee despre o posibilă dată de armistițiu. Doar un cetățean din cinci și-o imaginează înainte de 2024. „Opinia publică a interiorizat în mare măsură că războiul va dura și că 2023 va fi încă tensionat pe toate fronturile”, conchide Frédéric Dabi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră