Orbán se va întâlni cu Putin la Moscova, la câteva zile după vizita la Kiev

05 Iul 2024
Orbán se va întâlni cu Putin la Moscova, la câteva zile după vizita la Kiev

Mulți lideri europeni îl critică pe premierul Ungariei, care simpatizeaza cu Rusia, pentru că a vorbit cu Moscova fără un mandat, scrie Politico

Imediat după călătoria sa în Ucraina, premierul ungar Viktor Orbán este așteptat să se întâlnească vineri cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit mai multor rapoarte din presă.

Întâlnirea ar urma să aibă loc în a cincea zi a rândului Ungariei la cârma președinției rotative a Consiliului UE.

Orbán urmează să se întâlnească cu Putin la Moscova, după cum a raportat prima dată publicația de investigații maghiară VSquare , iar mai târziu Financial Times și Radio Free Europe . Ministrul de externe Peter Szijjártó îl va însoți pe Orbán la Kremlin, a informat Radio Europa Liberă, citând o sursă guvernamentală.

La începutul zilei, Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt al lui Orbán, le-a spus în mod criptic reporterilor că Orbán era „în afara rețelei”. „Nu vă vom spune dinainte ce are de gând”, a spus el la Budapesta, când a fost întrebat dacă o călătorie la Moscova era pe cărți.

În urma rapoartelor inițiale de joi despre o posibilă întâlnire Orbán-Putin la Moscova, președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X : „Președinția rotativă a UE nu are mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE.

„Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina.”

Premierul polonez Donald Tusk a intervenit punând la îndoială alegerea: „Zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate [Orbán] sau pot?” a scris pe X .

Valérie Hayer, președintele grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European, a denunțat și ea vizita.

„Prim-ministrul Orbán acționează fără mandat și nu în interesul UE”, a scris ea pe X . „Dacă aceste zvonuri sunt confirmate, condamnăm acest efort solo național. Uniunea Europeană este unită în spatele Ucrainei, nu Viktor Orbán cu agenda sa ascunsă.”

 „Vești tulburătoare despre vizita lui Orban la Moscova. Este clar că nu are mandat pentru a negocia sau a discuta în numele UE, a scris pe X premierul finlandez Petteri Orpo

„Vizita sa ar arăta nerespectarea îndatoririlor președinției UE și ar submina interesele Uniunii Europene”.

Orbán a efectuat marți o vizită surpriză la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy. Liderul maghiar ia propus lui Zelensky o încetare imediată a focului , dar președintele nu a comentat public planul.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Kovács, a declarat reporterilor că premierul știe că nu are dreptul să vorbească cu Zelensky în numele Consiliului și a spus că a întreprins vizita la Kiev „în numele său”.

„Dar în două ore, un rezumat al conținutului conversației și al punctului de vedere maghiar a fost deja distribuit în Consiliu”, a spus el. „Deci la asta ne referim: respectăm regulile și asta oferă un spațiu de manevră pentru statul membru. Nu mergem doar pe calea obișnuită de a negocia acorduri.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră