Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de otrăvire suspectate după o întâlnire la Kiev la începutul acestei luni, au spus persoane apropiate pentru Wall Street Journal.
În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Roman Abramovici, care a făcut naveta între Moscova, Lviv și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri seniori ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și pielea care sedesprinde de pe fețe și pe mâini, au spus oamenii.
Aceștia au dat vina pentru atac pe negociatorii de la Moscova, despre care au spus că vor să saboteze discuțiile pentru a pune capăt războiului. O persoană apropiată domnului Abramovici a spus că nu este clar cine a vizat grupul.
Bellingcat can confirm that three members of the delegation attending the peace talks between Ukraine and Russia on the night of 3 to 4 March 2022 experienced symptoms consistent with poisoning with chemical weapons. One of victims was Russian entrepreneur Roman Abramovich. https://t.co/DJaZ4CoL8J
— Bellingcat (@bellingcat) March 28, 2022
Starea lui Abramovici și a negociatorilor ucraineni, printre care se numără și parlamentarul tătar din Crimeea Rustem Umerov, s-u îmbunătățit de atunci, iar viața lor nu este în pericol, au spus apropiatii. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat, au mai spus aceștia. Purtătorul de cuvânt al lui Zelensky a spus că nu are informații despre vreo suspiciune de otrăvire.
Experții occidentali care au analizat incidentul au spus că este greu de determinat dacă simptomele au fost cauzate de un agent chimic sau biologic sau de un fel de atac de radiații electromagnetice, au spus oamenii familiarizați cu problema.
Kremlinul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la suspecta otrăvire.
Ancheta a fost organizată de Christo Grozev, un investigator al colectivului de surse deschise Bellingcat, care a concluzionat că o echipă de la Kremlin l-a otrăvit pe politicianul rus de opoziție Alexei Navalny cu un agent neurotoxic în 2020.
Grozev a spus că a văzut imaginile cu efectele atac asupra domnului Abramovici și a negociatorilor ucraineni, dar că nu s-a putut face o colectare la timp a mostrelor în orașul Lviv, din vestul ucrainean, prin care călătoreau acești oameni deoarece se grăbeau să ajungă la Istanbul.
*Russian Oligarch Roman Abramovich, Ukrainian Peace Negotiators Suffer Symptoms of Suspected Poisoning
— Anthony DeRosa (@Anthony) March 28, 2022
*Symptoms Appeared After Meeting in Kyiv Earlier This Month
*Abramovich Has Shuttled Between Moscow and Kyiv as Peace Talks Continue
Latest updates: https://t.co/gUEdhz9FCq
Până când o echipă criminalistică germană cu know-how-ul necesar a fost capabilă să efectueze o examinare, a trecut prea mult timp pentru ca otrava suspectată să fie detectată, a spus el. „Nu a fost destinat să ucidă, a fost doar un avertisment”, a spus Grozev.
În 2018, Marea Britanie a dat vina pe serviciile de informații ale Rusiei pentru un atac cu un agent neurotoxic asupra lui Serghei Skripal, un fost ofițer militar rus care a dezertat în Regatul Unit, și a fiicei sale Iulia. Ambii au supraviețuit, la fel ca și un polițist britanic internat în spital după contactul cu otrava. O femeie britanică a murit ulterior după ce a intrat accidental în contact cu agentul neurotoxic.
Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea cu Skripal.
Abramovici, care are legături de lungă durată cu președintele Vladimir Putin, a fost implicat în încercările de a pune capăt războiului din Ucraina la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia în 24 februarie.
Eforturile sale sunt uneori în conjuncție și uneori paralele cu o cale separată, oficială, de negociere între reprezentanții ucraineni și ruși, au spus aceștia. Întâlnirea de la Kiev în care a avut loc suspecta otrăvire l-a implicat pe domnul Abramovici, care este unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei, și membri ai echipei oficiale de negocieri ucrainene.
Zelensky i-a cerut președintelui Biden să nu impună sancțiuni lui Abramovici, care deține o acțiune minoritară în compania siderurgică Evraz PLC și are cetățenie portugheză, deoarece este implicat în negocieri. Abramovici, care deține și clubul de fotbal Chelsea, a fost sancționat de Marea Britanie și de Uniunea Europeană.
Întrebat despre domnul Abramovici într-un interviu acordat duminică organizațiilor mass-media independente ruse, dl Zelensky a spus că nu va comenta discuțiile sale cu domnul Biden. El a spus că dl Abramovici a fost inițial membru al unui subcomitet al echipei ruse de negociere, iar apoi a încercat să ajute în chestiuni umanitare, în special la evacuarea civililor ucraineni din orașul asediat Mariupol.
Abramovici a fost văzut în Belarus la sfârșitul lunii februarie, ca discuții inițiale, oficiale au început între Kiev și Moscova și a acționat ca un canal secundar pentru discuțiile cu Kremlinul, întâlnindu-se personal cu domnul Putin despre Ucraina, spun oameni familiarizați cu chestiunea. Rolul său în discuții variază în mod regulat și a încercat să angajeze alții, inclusiv fostul cancelar german Gerhard Schröder, au spus acești oameni.
În ciuda suspiciunii de otrăvire, Abramovici a decis să rămână implicat în negocierile de pace, a spus o persoană apropiată. În ultima săptămână, el a călătorit în Polonia și Ucraina și a călătorit luni la Istanbul, a spus această persoană. Oamenii care l-au văzut recent spun că a dedicat mult timp medierii între părțile în conflict. Mama lui Abramovici era din Ucraina.
Discuțiile nu au reușit să câștige prea mult teren iar războiul a ajuns într-un impas. Ofensiva Rusiei a stagnat pe mai multe fronturi. Ucraina, între timp, nu a avut resursele necesare pentru a organiza un contraatac semnificativ pentru a recâștiga teritoriul ocupat.
O nouă rundă de negocieri este stabilită marți în Turcia, în timp ce negociatorii discută atât o posibilă soluționare politică a războiului, cât și probleme umanitare imediate, cum ar fi evacuarea civililor din orașele bombardate și schimburile de prizonieri.
Zelensky a indicat că Ucraina este deschisă la compromis, spunând că ar fi dispusă să mențină un statut neutru dacă va primi garanții de securitate obligatorii atât din partea Occidentului, cât și a Moscovei. El a exclus cererea Moscovei de a discuta despre demilitarizarea țării. Orice acord cu Rusia ar trebui să fie aprobat printr-un referendum popular organizat după ce toate forțele ruse s-au retras în pozițiile pe care le dețineau înainte de 24 februarie, a declarat el presei ruse duminică.
În timp ce Kremlinul declară că este interesat să urmărească o soluție negociată, prezentatorii la talk-show-uri populare de la televiziunea de stat rusă au spus în ultimele zile că orice înțelegere cu Zelensky ar fi o umilință pentru Rusia și au spus că Ucraina ar trebui absorbită în Rusia.
Additional reporting by the WSJ https://t.co/63bLHMvYRT
— Bellingcat (@bellingcat) March 28, 2022