Oficiul Antifraudă al UE investighează potențialele fraude care implică fondurile europene PNRR

03 Mai 2023
Oficiul Antifraudă al UE investighează potențialele fraude care implică fondurile europene PNRR

OLAF (Oficiul Antifraudă al Uniunii Europene) investigheaza eventualele fraude în țările din zona euro privind banii alocati pentru redresarea după pandemia de coronavirus, scrie Politico.

Oficiul antifraudă al Uniunii Europene, OLAF, investighează potențialele fraude folosind banii blocului pentru recuperarea post-pandemie într-un număr de țări UE.

Mecanismul de redresare și reziliență adoptat în apogeul pandemiei de COVID-19, este un plan de 724 de miliarde EUR finanțat prin datoria comună a UE, care plătește fonduri prin granturi și împrumuturi către țările UE în schimbul investițiilor și reformelor. . 

Până în prezent, 150 de miliarde de euro au fost plătite în cadrul acestui program, Italia și Spania fiind cei mai mari beneficiari, reprezentând peste un sfert din suma totală până în prezent.

„OLAF analizează utilizarea fondurilor din planul PNRR în statele membre. În prezent, există o serie de investigații în derulare cu privire la acuzațiile de nereguli cu aceste fonduri referitoare la diferite state membre”, a declarat un ofițer de presă al OLAF pentru POLITICO și pentru săptămânalul belgian de știri Knack. Un purtător de cuvânt a refuzat să răspundă la întrebări suplimentare despre câte și care țări au fost implicate sau câți bani sunt potențial în pericol.

Mandatul OLAF este de a investiga frauda și corupția care implică fonduri UE. Dacă OLAF are motive să creadă că a avut loc un comportament infracțional, transmite cazurile Parchetului European.

La sfârșitul anului trecut, parchetul avea deschise 15 investigații active privind frauda la cheltuieli legate de fondurile RRF, dintre care nouă în Italia, trei în România, două în Portugalia și una în Croația. Un purtător de cuvânt a spus că unul dintre aceste cazuri a venit de la OLAF.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră