Balena spion Hvladimir, probabil dresată de Rusia, reapare în largul coastei Suediei

29 Mai 2023
Balena spion Hvladimir, probabil dresată de Rusia, reapare în largul coastei Suediei

Balena Beluga a fost observată pentru prima dată în Norvegia în 2019 purtând un ham marcat „Echipament St Petersburg”, scrie The Guardian

O balenă beluga care a apărut în 2019 în Norvegia purtând un ham, determinând speculații că ar fi fost un spion antrenat de marina rusă, a reapărut în largul coastelor Suediei.

Descoperită pentru prima dată în regiunea extrem de nordică a Norvegiei, Finnmark, balena a petrecut mai mult de trei ani deplasându-se încet pe jumătatea superioară a coastei norvegiene, înainte de a accelera brusc în ultimele luni pentru a acoperi a doua jumătate și a trece mai departe în Suedia .

Duminică, ea  a fost observată în Hunnebostrand, în largul coastei de sud-vest a Suediei.

„Nu știm de ce a accelerat atât de repede acum”, a spus Sebastian Strand, un biolog marin la organizația OneWhale, adăugând că a fost deosebit de ciudat, deoarece balena se îndepărtează „foarte repede de mediul său natural”.

„Ar putea fi hormonii care să-l determine să-și găsească o pereche. Sau ar putea fi singurătatea, deoarece beluga este o specie foarte socială – s-ar putea ca el să caute alte balene beluga.”

Strand a spus că balena, despre care se crede că are 13-14 ani, este „la o vârstă în care hormonii lui sunt foarte mari”.

Cea mai apropiată populație de beluga este situată în arhipelagul Svalbard, care se află la jumătatea distanței dintre coasta de nord a Norvegiei și polul nord.

Nu se crede că balena a mai văzut niciun alt beluga de când a sosit în Norvegia în aprilie 2019.

Norvegienii l-au poreclit Hvaldimir – un joc de cuvinte cu balena în norvegiană, hval , și un apropos la presupusa asociere cu Rusia .

Când balena a apărut pentru prima dată în Arctica norvegiană, biologii marini de la Direcția Norvegiană pentru Pescuit i-au scos un ham făcut de om.

Hamul avea o montură potrivită pentru o cameră de acțiune și cuvintele Equipment St Petersburg erau imprimate pe clemele de plastic. Oficialii Direcției au spus că Hvaldimir ar fi putut scăpa dintr-o incintă și că ar fi fost antrenat de marina rusă, deoarece părea să fie obișnuit cu oamenii.

Moscova nu a emis niciodată nicio reacție oficială la speculațiile norvegiene că ar putea fi un „spion rus”.

Marea Barents este o zonă geopolitică strategică în care sunt monitorizate mișcările submarinelor vestice și rusești. Este, de asemenea, poarta de acces către Ruta Mării Nordului, care scurtează călătoriile maritime între oceanele Atlantic și Pacific.

Strand a spus că sănătatea balenei „părea a fi foarte bună” în ultimii ani și că a căutat pește sălbatic în fermele de somon din Norvegia. Dar organizația sa a fost îngrijorată de capacitatea lui Hvaldimir de a găsi mâncare în Suedia și a observat deja o oarecare pierdere în greutate.

Balenele Beluga, care pot atinge o dimensiune de aproximativ șase metri și trăiesc între 40 și 60 de ani, locuiesc în general în apele înghețate din jurul Groenlandei, nordul Norvegiei și Rusia.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră