Postul de președinte al Comisiei Europene va fi pus în joc după alegerile europene. Euronews analizeaza candidații care ar putea să îi urmeze Ursulei von der Leyen în funcția de șef al Comisiei Europene
Până acum, renumirea Ursulei von der Leyen în funcția de șef al executivului european părea de la sine înțeles. Dar recent conducerea ei a Comisiei și-a pierdut din strălucire în urma retragerii lui Markus Pieper - pe care l-a ales ca reprezentant pentru IMM-uri - și în urma ezitărilor sale cu privire la răspunsul la criza din Orientul Mijlociu .
Principalul său argument în favoarea păstrării sale a fost întotdeauna continuitatea cu actuala Comisie, dar și absența unor concurenți reali pentru funcția sa.
Situația este diferită astăzi. Alte nume circulă acum la Bruxelles, chiar dacă presupușii candidați nu vor intra oficial în cursă înainte de alegeri.
Mario Draghi, magicianul
Mario Draghi a ocupat funcția de prim-ministru al Italiei din februarie 2021 până în octombrie 2022 și ca guvernator al Băncii Centrale Europene între 2011 și 2019.
Discursul lui Mario Draghi la forumul social la nivel înalt La Hulpe din 16 aprilie a fost salutat de presa italiană drept o ofertă deghizată pentru postul de top . Chiar și la Bruxelles, fostul premier italian are reputația de a face ca lucrurile să se întâmple, ca prin farmec.
În prezent, el pregătește un raport privind competitivitatea, comandat de însăși Ursula von der Leyen, și vorbește despre necesitatea unei „schimbări radicale” .
Avantaje : Probabil cel mai cunoscut politician european, se bucură de o aură de infailibilitate și pare relativ independent de partidele politice.
Dezavantaje : competența sa „prea mare” în fruntea UE i-ar putea umbri pe partenerii săi - unul dintre motivele care au determinat partidele italiene să-și pună capăt mandatului de prim-ministru.
Cote : este puțin probabil ca liderii UE și europarlamentarii să-l respingă pe Mario Draghi, chiar și Viktor Orban le-a spus reporterilor de la Bruxelles că îl place.
Kristalina Georgieva, economista
Economista bulgara Kristalina Georgieva conduce Fondul Monetar Internațional, unde tocmai a fost reîncadrată în funcție pentru un nou mandat de cinci ani.
Președintele în exercițiu al Consiliului European, Charles Michel, care va juca un rol cheie în negocierile pentru următoarele locuri de muncă de top ale UE, a declarat înainte de summitul special al UE din aprilie că următoarea Comisie va fi „economică” .
Dacă acest lucru se confirmă, actualul director al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva ar fi potrivita să ocupe această funcție.
Numele fostului comisar al bugetului UE este adesea menționat în discuțiile pentru posturi cheie ale UE - și circula deja în 2019, când a fost numită Ursula von der Leyen.
Pro : Ea ar putea fi primul șef al Comisiei din Europa de Est așteptat de la „marea extindere”.
Dezavantaje : Tocmai a fost renumită în funcția de director al FMI și are mai puține legături cu factorii de decizie cheie de la Bruxelles decât alți candidați.
Probabilități : Puternic cu Consiliul pentru sprijinul său pentru țările din Est, puțin mai puțin solid în Parlament.
Andrej Plenković, outsiderul
Prim-ministrul croat Andrej Plenković așteaptă cu nerăbdare rezultatele alegerilor naționale programate săptămâna aceasta.
Dacă Ursula von der Leyen ar cădea, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta ar avea alte sageti la arc, inclusiv Andrej Plenković.
Prim-ministrul croat conduce guvernul din 2016 și ar putea fi tentat de o carieră mai internațională.
Avantaje : Are o experiență îndelungată ca șef de guvern în cel mai nou stat membru al UE; numirea sa ar fi un semnal de bunăvoință față de țările candidate la intrarea în Uniune.
Dezavantaje : Profilul lui este mai mult „politic” decât „reformist”.
Cote : Prietenia lui cu mulți alți lideri ai UE i-ar putea face numirea mai ușoară, dar confirmarea sa ar depinde de capacitatea sa de a forma coaliții în Parlament.
Roberta Metsola, ucenicul
Malteza Roberta Metsola a fost aleasă președinte al Parlamentului European în ianuarie 2022.
Când revista Time a inclus-o pe Roberta Metsola printre cei mai importanți 100 de lideri emergenti ai anului 2023 din lume , Ursula von der Leyen a scris elogiul însoțitor.
„Nu cedați niciodată cinismului, puteți fi motorul schimbării ”, i-a sfătuit actualul șef al Comisiei tinerei politician care i-ar putea urma.
Pe parcursul scurtei sale cariere internaționale, Roberta Metsola și-a demonstrat abilitățile în cadrul PPE, devenind primul politician UE care s-a întâlnit cu Volodymyr Zelensky la Kiev, după invazia masivă a Ucrainei de către Rusia .
Avantaje : Carisma și tinerețe, precum și acreditări puternice pro-europene.
Dezavantaje : Lipsa experienței internaționale, lipsa unei poziții guvernamentale anterioare - o problemă pentru liderii UE.
Probabilități : Puternic în Parlament ca președinte în funcție, mai slab în Consiliul European.
Kyriakos Mitsotakis, asul grec
Kyriakos Mitsotakis a câștigat o victorie electorală răsunătoare în iunie anul trecut, fiind reales ca lider al Greciei.
Premierul grec s-ar putea dovedi a fi un nou atu pentru PPE dacă lucrurile se complică în jurul mesei de negocieri. Într-un tweet recent, liderul partidului PPE, Manfred Weber, a spus că Kyriakos Mitsotakis „reprezintă conducerea PPE la cel mai bun mod”.
Prim-ministrul grec este apreciat de alți lideri ai UE și ar putea fi, de asemenea, o alegere bună pentru președinția Consiliului European dacă PPE nu reușește să obțină postul de Comisie .
La recentul eveniment Euronews ON AIR, liderul grec a evidențiat trei axe principale pentru următorul mandat al UE: autonomie strategică, competitivitate și securitate alimentară - în ceea ce părea pregătirea pentru un discurs privind starea Uniunii.
Avantaje : Experiență anterioară ca lider al UE. Vorbește bine engleza și franceza și suficient de germană pentru a se adresa plenului în timpul discursului anual privind starea Uniunii.
Contra : Zvonurile despre un scandal intern care îl implică l-ar putea face o alegere riscantă.
Probabilități : Puternic în Consiliu, capabil să se bazeze pe majoritatea politică din Parlament ca un candidat al PPE.
Christine Lagarde, bancherul
Frantuzoaica Christine Lagarde este președintele Băncii Centrale Europene din 2019 și anterior a fost director al Fondului Monetar Internațional.
Actualul guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE) ar fi o altă alegere solidă dacă profeția lui Charles Michel despre o Comisie „economică” devine realitate .
În 2019, a fost numită șefa BCE sub conducerea lui Emmanuel Macron și ar putea fi aleasă din nou de președintele francez.
Avantaje : Performanță bună în toate funcțiile, de la guvernul francez la FMI și BCE.
Dezavantaje : O alegere care ar putea părea birocratică sau detașată de cetățeni, prea apropiată de Emmanuel Macron (în bine sau în rău).
Cote : Dacă numele ei apare la masa conducerii, este un semn că au rămas fără idei și ar putea fi una dintre ultimele alegeri bune disponibile. Ar putea ea, totuși, să obțină sprijinul unui Parlament orientat spre dreapta?
Klaus Iohannis, strategul
Klaus Iohannis are ochii îndreptați spre Bruxelles, deoarece este și candidat la postul de secretar general al NATO.
Dacă Charles Michel s-a înșelat și Europa ar opta pentru o altă Comisie „geopolitică”? În acest caz, numele președintelui României ar putea ieși din pălărie.
Klaus Iohannis este și candidat la funcția de secretar general al NATO - deși premierul olandez Mark Rutte pare să aibă avantaj în această cursă - și, prin urmare, are deja un plan clar de apărare a Europei care ar putea fi aplicat viitoarei Comisii.
Avantaje : Candidat dintr-o țară din Est și PPE.
Dezavantaje : Numirea sa va depinde de rezultatul candidaturii sale la NATO.
Probabilități : relativ bine primit în Consiliul European, dar va avea nevoie de o majoritate PPE în Parlament.