„Nu exclud nimic pentru că avem în fața noastră pe cineva care nu exclude nimic”, reafirmă Emmanuel Macron pe tema Rusiei

02 Mai 2024
„Nu exclud nimic pentru că avem în fața noastră pe cineva care nu exclude nimic”, reafirmă Emmanuel Macron pe tema Rusiei

„Nu trebuie să excludem nimic pentru că obiectivul nostru este ca Rusia să nu poată câștiga niciodată ”, spune Emmanuel Macron, revenind la comentariile sale pe tema unei posibile desfășurari de trupe terestre în Ucraina, într-un interviu pentru The Economist citat de Le Monde.

„Nu exclud nimic, pentru că avem în față pe cineva care nu exclude nimic. Fără îndoială că am fost prea ezitant în a formula limitele acțiunii noastre în fata cuiva care nu are limite și care este agresorul. Capacitatea noastră este de a fi credibili, de a continua să ajutăm, de a oferi Ucrainei mijloacele de a rezista. Dar credibilitatea noastră depinde și de o anumită capacitate de a descuraja prin a nu oferi vizibilitate deplină asupra a ceea ce vom face sau nu”, continuă președintele francez.

Întrebat dacă alți lideri vor ajunge să se alăture poziției sale, Emmanuel Macron răspunde: „Nu ar trebui să faci niciodată ficțiune politică. Dar sunt convins de un lucru, și anume că este condiția de bază pentru securitatea europeană și credibilitatea militară. Așadar, dacă Rusia ar decide să meargă mai departe, atunci toți am avea oricum să ne punem această întrebare. Iată de ce mi-am dorit această trezire strategică în ceea ce îi privește pe omologii mei dar și în ceea ce privește națiunile noastre (...)  Dacă rușii ar trece pe linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană – ceea ce nu este cazul astăzi – ar trebui să punem întrebarea în mod legitim."

Alte stiri din Externe

Ultima oră