Potrivit unui documentar de investigație produs de televiziunile de stat din țările nordice, nave rusești capabile să efectueze operațiuni subacvatice se aflau în apropierea locului unde au avut loc exploziile pe gazoductele Nord Stream. Se pare că navele au fost localizate prin comunicații interceptate de la Marina Rusă, scrie Le Monde
În septembrie, exploziile subacvatice au avariat cele două gazoducte Nord Stream, construite pentru a transporta gaze din Rusia în Europa. Imediat, unii occidentali au dat vina pe Rusia, în timp ce Moscova a dat vina pe țările occidentale, în special pe Marea Britanie. Mai recent, au apărut rapoarte că serviciile de informații au indicat agenți pro-ucraineni, dar nu și guvernul ucrainean însuși. Investigațiile oficiale sunt încă în desfășurare în țările din apropierea locului exploziei. Până acum, aceste țări au spus doar că atribuie exploziile mai degrabă sabotajului decât oricărui accident.
Cea mai recentă ediție a serialului de documentare TV „Focus: The Shadow War” și podcastul englezesc „Cold Front” care îl însoțește oferă un posibil punct de vedere al implicării Rusiei, relatează miercuri BBC. Serialul produs de posturile de televiziune daneze DR, norvegiană NRK, suedeză SVT și finlandez Yle a dezvăluit în aprilie că navele rusești par să cartografieze parcurile eoliene din Marea Nordului, inclusiv în largul coastei Marii Britanii. Cel mai recent episod se concentrează pe ceea ce ei numesc mișcări suspecte ale navelor înainte de exploziile Nord Stream.
Ar fi nava rusă de cercetare navală Sibiriakov, remorcherul SB-123 și o a treia navă din flota navală rusă pe care mass-media nu a putut să o identifice. Acestea sunt așa-numitele nave „fantomă”, ale căror transmițătoare au fost oprite. Cu toate acestea, documentarul susține că au putut să-și urmărească mișcările prin comunicațiile radio interceptate navele trimise către bazele navale rusești în perioada iunie-septembrie 2022. Aceste mișcări au fost urmărite de un fost ofițer britanic de informații navale, care a lucrat la interceptarea flotei baltice ruse până când s-a pensionat în 2018. Acea persoană - care rămâne anonimă în documentar - spune că a folosit informații open-source și comunicații radio pentru a efectua cercetarea lui.
Se pare că aceste nave au fost în apropierea locului de explozie timp de câteva ore și, într-un caz, aproape o zi întreagă.
Se spune că una dintre nave, Sibiriakov, este capabilă să efectueze operațiuni de inspecție subacvatică și de cartografiere și să lanseze un mic vehicul subacvatic. Fostul ofițer de informații al Royal Navy susține că nava a urmat un curs de transport neobișnuit în iunie, în jurul locului în care conducta avea să explodeze ulterior și și-a schimbat modul de comunicare pentru a utiliza un receptor secret.
O altă navă fără nume a fost de asemenea prezentă în această zonă în săptămâna anterioară din iunie. O a treia navă, remorcherul naval SB-123, ar fi fost acolo cu doar cinci zile înainte de exploziile din septembrie. Comunicarea radio sugerează că a rămas acolo toată seara și noaptea înainte de a se întoarce în Rusia.
Imaginile din satelit analizate de documentar ar confirma afirmațiile despre rutele neobișnuite, iar alte rapoarte din Germania susțineau că nava se afla în zonă pe 21 și 22 septembrie. Această navă poate fi folosită pentru sprijinirea și salvarea submarinelor și are capacitatea de a desfășura operațiuni pe fundul mării, potrivit experților intervievați.
Săptămâna trecută a reieșit că armata daneză a făcut 26 de fotografii cu o altă navă a marinei ruse specializată în operațiuni subacvatice în apropierea locului exploziilor. Un ziar danez a declarat că nava de salvare a submarinului SS-750 a fost fotografiată cu patru zile înainte de explozii în apropierea locului. Această navă poate transporta un mini-submarin.
Documentarul nu spune că există dovezi concludente despre ceea ce făceau navele sau că Rusia s-a aflat în spatele exploziilor, dar ridică întrebări cu privire la natura neobișnuită a acestei activități. Rusia a negat întotdeauna orice implicare în evenimentul din septembrie.