Newsweek: Fostul ambasador al SUA la Kiev ar fi putut fi otrăvit cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina

17 Mai 2023
Newsweek: Fostul ambasador al SUA la Kiev ar fi putut fi otrăvit cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina

Fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, a experimentat simptome asemănatoare cu cele ale otrăvirii cu câteva luni înainte ca președintele rus Vladimir Putin să lanseze o invazie la scară largă a țării în februarie 2022, scrie Newsweek

Herbst, director principal al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic și ambasador al SUA în Ucraina din 2003 până în 2006, a vorbit cu Newsweek la câteva ore după ce agentia independentă de știri Agentstvo, citând surse anonime, a raportat că el este una dintre cele cel puțin patru persoane care au suferit presupuse otrăviri sau spargeri ale locuințelor de către persoane necunoscute legate de serviciile ruse de informații în ultimii doi ani. Raportul spunea că FBI a început o investigație privind „deteriorarea accentuată” a sănătății lui Herbst la acea vreme.

Mai multe persoane din opoziția rusă și critici de la Kremlin au fost otrăvite în timpul domniei lui Putin, inclusiv fostul lider ucrainean Viktor Iuşcenko, dezertorul rus naturalizat britanic și fostul ofițer FSB Alexander Litvinenko și fostul ofițer de informații militare rus Serghei Skripal.

Herbst a declarat pentru Newsweek că o declarație emisă de Consiliul Atlantic va fi „concludentă” în abordarea acestor rapoarte, dar „nu voi vorbi despre asta mai departe”.

Grupul de reflecție din Washington a spus că, deși Herbst și-a revenit de atunci la „sănătate deplină, în aprilie 2021 s-a îmbolnăvit și a experimentat simptome care ar fi putut fi în concordanță cu otrăvirea, inclusiv niveluri crescute de toxine în sânge”.

„Profesioniştii din domeniul medical l-au tratat eficient pe ambasadorul Herbst în acel moment, dar nu au putut concluziona definitiv că era implicată o otrăvire”, a declarat Consiliul Atlantic într-o declaraţie din 16 mai.

Consiliul Atlantic a declarat că a colaborat cu forțele federale de aplicare a legii în această chestiune, care ulterior au luat și o probă de sânge de la Herbst, iar rezultatele de laborator nu au reușit să detecteze compuși toxici.

„Sănătatea și siguranța personalului nostru este cea mai mare prioritate”, a declarat Frederick Kempe, președinte și CEO al Atlantic Council. „Am luat legătura cu autoritățile imediat la momentul îmbolnăvirii ambasadorului Herbst, dar din cauza rezultatelor testului am decis să nu facem public incidentul”.

Grupul de reflecție a spus că Herbst și Centrul său Eurasia au fost „printre vocile principale din Statele Unite care analizează și răspund la amenințările Rusiei la adresa SUA și Ucrainei, inclusiv războiul său în desfășurare, și pledează pentru suveranitatea, independența și libertatea Ucrainei”.

La doar câteva săptămâni după invazia la scară largă a lui Putin, în martie 2022, Herbst a declarat pentru Newsweek că războiul a fost un „dezastru” pentru președintele rus.

Reflectând asupra conflictului la mai bine de un an, fostul ambasador a declarat marți că „eșecul evident” al lui Putin în Ucraina pune „o presiune semnificativă și tot mai mare” asupra regimului său.

Putin „a eșuat lamentabil” în războiul său împotriva Ucrainei, a spus Herbst.

Natalya Arno, critică a Kremlinului și șefa fundației non-profit Rusia Liberă din SUA, a mai spus că si ea crede că ar fi fost otrăvită, „posibil de un agent neurotoxic”, în timpul unei călătorii în Europa la începutul lunii mai.

„Încă am simptome de neuropatie, dar în general mă simt mult mai bine”, a scris Arno pe Facebook pe 16 mai.

Agentstvo sugerează că în spatele unor astfel de incidente ar fi putut fi persoane necunoscute asociate cu serviciile secrete rusești.

Newsweek a contactat Ministerul de Externe al Rusiei prin e-mail pentru comentarii.

Iuşcenko a fost otrăvit cu dioxină, o substanţă chimică toxică, în timpul unei campanii electorale din Ucraina, la sfârşitul anului 2004, când a candidat împotriva candidatului susţinut de Rusia Viktor Ianukovici. Substanța cauzată i-a provocat balonare și urme pe față.

Litvinenko, un critic vocal al Kremlinului, a murit din cauza otrăvirii cu radiații în 2006. În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit Rusia responsabilă. O anchetă publică din Marea Britanie din 2016 a evaluat că uciderea lui a fost probabil ordonată de Putin însuși.

Skripal, un cetățean britanic care a lucrat anterior ca ofițer de informații rusesc, aproape a murit după ce a intrat în contact cu novichok, un agent nervos de calitate militară dezvoltat inițial de fosta Uniune Sovietică. Liderii SUA, Franței, Germaniei și Regatului Unit au concluzionat că Kremlinul a ordonat atacul, spunând că „nu există o explicație alternativă plauzibilă”. Dawn Sturgess, o britanică care a intrat în contact cu agentul nervos din orașul Salisbury, a murit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră