Newsweek: Un fost colonel SUA care antrenează forțele lui Zelensky acuză soldații de „atrocități” de război

28 Dec 2022
Newsweek: Un fost colonel SUA care antrenează forțele lui Zelensky acuză soldații de „atrocități” de război

Andrew Milburn, un colonel de marină american în retragere care a petrecut luni de zile în Ucraina, ajutând la antrenarea forțelor președintelui Volodimir Zelensky, a declarat în timpul unui interviu recent că, deși majoritatea soldaților ucraineni erau profesioniști, a văzut că unii au comis „atrocități”, scrie Newsweek.

Milburn este fondatorul și CEO-ul "The Mozart Group", o companie paramilitară compusă în principal din foști soldați pentru operațiuni speciale, care a furnizat servicii Ucrainei, de la formare în prima linie până la evacuarea medicală și îngrijirea victimelor. Milburn a numit compania "Mozart" ca o referire directă la grupul Wagner, deținut de un mercenar rus, numit după un alt compozitor celebru.

Max Blumenthal, fondatorul site-ului The Grayzone, a postat luni pe Twitter un clip cu Milburn vorbind luna trecută pe podcastul The Team House.

Videoclipul, care a fost postat inițial integral pe canalul de YouTube al podcastului, îl arată pe Milburn care continuă să-și exprime sprijinul pentru Ucraina, spunând că munca acolo i-a lăsat un sentiment de utilitate. Totuși, el a numit țara o societate „coruptă”.

„Nu sunt un mare fan al Ucrainei”, a spus el despre guvern. „Îmi pasă profund la oamenii săi. Îmi pasă profund de soldații ucraineni”.

Milburn a fost contestat după ce a spus că sunt ucraineni care filmează prizonieri de război, deși a sugerat, de asemenea, că ar fi văzut posibil infracțiuni mai grave.

„În cea mai mare parte, ei nu comit atrocități”, a spus Milburn. „Dar nu ar trebui să omori oamenii care s-au predat... și au fost o mulțime din astea. Sunt tot felul de atrocități."

Înainte de a ajunge în Ucraina, Milburn a petrecut mai mult de 30 de ani în marina americană și a fost în serviciu în Irak și Afganistan. În 2020, și-a publicat memoriile, When the Tempest Gathers, care relatează timpul petrecut pe câmpurile de luptă din întreaga lume.

Blumenthal a postat pe Twitter că, în timpul interviului The Team House, „a curs bourbonul”, în timp ce Milburn a vorbit cu gazdele Dave Parke și Jack Murphy. Blumenthal sugerează că alcoolul a jucat un rol în schimbarea lui Milburn „pentru a picta o imagine mult mai întunecată a ceea ce a văzut în Ucraina”.

În timpul conversației de peste două ore, Milburn a discutat și despre tactici de război și i-a lăudat pe ucraineni pentru cunoștințele lor despre vehiculele aeriene fără pilot (UAV), spunând că ar trebui să li se furnizeze „drone europene și americane mai avansate”.

Milburn a vorbit, de asemenea, despre președintele rus Vladimir Putin și a spus că Rusia nu suferă atât de multe eșecuri pe câmpul de luptă pe cât ar putea crede oamenii.

„Cred că este foarte ușor să-l respingi pe Putin ca fiind nebun”, a spus Milburn. „Există o metodă pentru nebunia lui”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră