Aflat mult timp în umbră, maestru al loviturilor murdare ale Kremlinului, fost condamnat, antrepenor cu afaceri dubioase și șef al mercenarilor grupului „Wagner”, Evgheni Prigojin și-a dat jos recent masca, scrie Le Figaro.
Nu vorbea niciodata și existau doar câteva fotografii rare cu el, cea mai cunoscută arătându-l ca un majordom prezentând meniul unui „client” care nu era altul decât Vladimir Putin. Cei doi bărbați se cunoșteau în anii 1990 când primul deschisese un restaurant de lux la Sankt Petersburg, unde viitorul președinte rus tocmai trecuse de la serviciile secrete la primăria orașului.
Mult timp ramas în umbră, maestru al loviturilor murdare ale Kremlinului, fost condamnat - a executat nouă ani de închisoare pentru diverse infracțiuni la vremea URSS -, afacerist dubios și șeful mercenarilor gruulpui „Wagner”, Evgheni Prigojin și-a dat recent jos masca. Filmulețe șoc, hiperactivitate pe Telegram, comentarii „bazooka” despre „operațiunea militară specială” din Ucraina, nu trece o săptămână fără ca cel care și-a câștigat porecla „bucătarul lui Putin” să nu facă o declarație.
Duminică, la trei zile după amarul eșec rusesc din Herson, Prigojin a comentat despre presupusa execuție, cu un ciocan în cap, a unuia dintre foștii membri ai lui Wagner acuzat de dezertare.
Conturile Telegram din apropierea Wagner au postat un videoclip în care apare un bărbat, cu craniul lipit de un bloc de piatră, fiind lovit în cap cu o bâtă. Potrivit acestor surse, ar fi vorba de un soldat al grupării care s-a predat în mod deliberat armatei ucrainene, dar a fost apoi recucerit de ruși. „ În acest video, vedem că (acest om) nu și-a găsit fericirea în Ucraina, ci că a întâlnit oameni nepoliticoși, dar corecti”, a spus Prigojine, citat de serviciul său de presă, apărând în șoim nemilos. Este o lucrare magnifică de realizare, poate fi văzută dintr-o singură mișcare. Sper că niciun animal nu a fost rănit în timpul filmărilor."
Patriot devotat
Până de curând, a fost doar o siluetă, acționând în culise pentru a permite Moscovei să desfășoare acțiuni militare nerevendicate, în special în Africa, dar și pe internet cu „fermele sale de troli”. Acum, la 61 de ani, cu capul ras și o privire robustă, Prigojine se aliniază deschis printre vârfurile de lance ale liniei „dure”. Extrem de patriot, nu ezită să atace statul major al armatei, ca un alt „ultra” al regimului, cecenul Ramzan Kadyrov. Amândoi par mai folositori ca niciodată Kremlinului dar în același timp nu își pierd niciodată din vedere propriile interese. "Putin nu are de ales decât să se sprijine pe jucători agresivi precum Prigojin sau Kadyrov, având în vedere performanța slabă a forțelor armate ruse și sprijinul călduț pentru război din propriul său guvern”, spune un înalt oficial rus, citat săptămâna trecută de Bloomberg.
Și de trei luni, Prigojin a înmulțit ieșirile zgomotoase. În urmă cu câteva zile, în ajunul ultimelor alegeri „Midterms” american , el a recunoscut, după ani de negare, că a efectuat operațiuni de manipulare electorală. „ Ne-am amestecat, o facem și vom continua să facem acest lucru”, proclamă cel care este pus sub sancțiuni internaționale de câțiva ani.
La mijlocul lunii septembrie, el a dezvăluit un alt "secret" dezvăluind că a fost într-adevăr fondatorul, în 2014, al grupării paramilitare „ Wagner”, activ în Ucraina ca și în Siria, dar și în Africa. O „armată din umbră” menită să promoveze interesele Kremlinului, care preferă să acționeze pe furiș. Și care permite companiilor lui Evgheni Prigojin să obțină profituri bune, de exemplu în Siria, din veniturile din petrol.
În octombrie anul trecut, la Sankt Petersburg, a înființat sediul „societății militare private Wagner”, care are acum o vitrină, într-o clădire de sticlă. El admite, la fel de public, că gruparea lui luptă în prezent în Ucraina, în special la Bakhmout, în estul țării – cu prețul unor pierderi uriașe, despre care nu dă detalii.
El anunță, de asemenea, că s-a angajat în construcția unei „linii Wagner” – într-un fel o versiune rusă a „liniei Maginot” din Primul Război Mondial – care ar trebui să țină trupele ucrainene departe de teritoriile ocupate din regiunea Lugansk. Un proiect simbolic cu contururi vagi, care ar trebui să-i stabilească faima ca apărător suprem al teritoriului național, pedepsindu-i pe „dușmanii birocrați” ai Moscovei care nu-l susțin. În cele din urmă, el susține că „Wagner” va antrena milițieni și va construi fortificații în regiunile de graniță ale Rusiei, precum Belgorod sau Kursk, care sunt vizate în mod regulat de bombardamente.
„Vrea să devină regele Donbass”
De ce a „ieșit astfel la vedere” Evgheni Prigojin? „Este pentru el un mijloc de supraviețuire ”, estimează Marat Gabidullin, un fost membru al „Wagner”. „În prezent există multă tensiune în eșaloanele superioare ale puterii. Prigojin și-a făcut mulți dușmani acolo și a înțeles că în această luptă pentru influență, pentru a-și păstra poziția, era necesar să o oficializeze pentru a o consolida", explică fostul soldat care l-a cunoscut bine pe „bucătarul lui Putin”. Printre adversarii săi, guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexander Beglov, pe care Prigojin îl acuză că a refuzat un permis de funcționare pentru centrul său „Wagner”. Recent, el a cerut, de asemenea, „represalii staliniste imediate” împotriva diverșilor lideri de afaceri pe care îi acuză că sunt prea călduroși în sprijinirea „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
Relațiile sale proaste cu ministrul Apărării Serghei Șoigu sunt notorii. În 2016, când „Wagnerii” au eliberat Palmira pentru prima dată, Vladimir Putin i-ar fi lăudat puternic. Serghei Șoigu s-a suparat de atunci, se spune, iar aprovizionarea și armamentul mercenarilor s-ar fi redus considerabil... Anul acesta, după ce a criticat statul major al armatei ruse pentru strategia sa în Ucraina, Prigojin ar fi pledat pentru numirea generalului Serghei Surovikin, fost șef al operațiunilor din Siria cu care este legat „de sânge”, potrivit lui Marat Gabidullin. „Știe multe despre Surovikin, care datorează toate victoriile din Siria mercenarilor”, a spus fostul mercenar.
Totuși, potrivit acestuia, nu trebuie supraestimată influența lui Prigojin al cărui talent ar fi mai presus de toate acela de a fi un super comunicator. De exemplu, spune Marat Gabidullin, „în Ucraina, meritele lui „Wagner” sunt mai presus de toate rezultatul unei campanii puternice de relații publice. Populația rusă trebuie să se gândească că oamenii lui Wagner ocupă jumătate din linii și front când de fapt activează doar într-o zonă”.
Cât de departe poate merge? „Evgheni Prigojin ar putea fi capabil să concureze pentru putere. Nu sub Putin, ci după el ”, estimează Andrei Kolesnikov, de la Institutul Carnegie, citat de Bloomberg. Potrivit majorității observatorilor, totuși, super-agentul de influență al Kremlinului rămâne în primul rând un om de afaceri și în primul rând condus în această calitate de interesele sale bine înțelese. „Vrea să devină regele Donbass-ului și să pună mâna pe tot potențialul industrial al regiunii”, subliniază Marat Gabidullin. În Ucraina, Prigojin joacă pe cai mari. „Deocamdată avem nevoie de el și nu este un concurent suficient de serios în ochii celor care dețin puteri oficiale, în special în FSB, și care ar putea scăpa de el."