„Ceea ce este cu adevărat important aici este să semnalăm Rusiei că noi, ca națiuni, nu avem nicio obiecție filozofică sau de principiu în a furniza Ucrainei capabilitățile de care are nevoie, în funcție de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace la Berlin. „Acesta este la latitudinea Casei Albe să decidă dacă dorește să lanseze această tehnologie” a mai spus el.
La Washington, un înalt oficial american a spus că administrația Biden este încă reticentă să trimită Ucrainei propriile sale F-16, în parte pentru că prețul de milioane de dolari al avionului ar absorbi prea mult dintr-un "cont" de finanțare de război deja în scădere. În schimb, a spus oficialul american, administrația este mai preocupată de accelerarea altor arme americane în Ucraina la timp pentru o contraofensivă împotriva Rusiei și că, în orice caz, avioanele nu vor ajunge pe câmpul de luptă cel puțin luni de zile - probabil, mult după acea bătălie a inceput.
Aceasta nu ar fi prima dată când administrația Biden a rezistat cererilor aliaților de a trimite armament mai puternic și mai sofisticat în Ucraina. În fiecare caz, s-a inversat în cele din urmă, permițând transferul de lansatoare de rachete HIMARS puternice, tancuri Abrams și rachete de apărare aeriană Patriot.
Iar oficialul american nu a exclus posibilitatea ca administrația Biden să elibereze licențe de reexport armatelor europene, permițându-le să-și transfere F-16 în Ucraina. Marți mai târziu, după ce Marea Britanie și Olanda și-au anunțat așa-numita „coaliție de avioane”, secretarul de stat Antony J. Blinken și ministrul de externe olandez, Wopke Hoekstra, au vorbit prin telefon pentru a discuta despre Ucraina.
Domnul Hoekstra a declarat miercuri că „nu am ajuns încă la o soluție” în ceea ce un alt diplomat european de rang înalt a descris ca fiind o discuție lentă și dificilă.
„Când vom fi gata să traversăm acel pod și suntem gata să comunicăm acest lucru, vom face”, a spus domnul Hoekstra.
Olanda este una dintre cele patru țări europene despre care înalt oficial ucrainean a spus că au semnalat discret că sunt gata să trimită F-16 la Kiev. Flota sa, împreună cu cele din Danemarca și Belgia, ar putea furniza cel puțin 125 de F-16 pregătite pentru luptă, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, un think tank britanic care evaluează stocurile militare la nivel global. Norvegia, care și-a retras numărul nespecificat de F-16 anul trecut printr-o trecere la mai avansatele F-35 Joint Strike Fighter, este, de asemenea, gata să contribuie, a spus oficialul ucrainean.
Kievul cere - deocamdată, cel puțin - doar între 24 și 36 de avioane, a spus oficialul.
La începutul acestei săptămâni, premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că Marea Britanie va începe pregătirea piloților ucraineni, începând din această vară, ca parte a unui plan „cu alte țări privind furnizarea de avioane F-16”. Anunțul său, împachetat într-un nou pachet de ajutor militar , a venit în timpul unei vizite la Londra a președintelui Ucrainei Volodimir Zelensky.
Fără aprobări explicite americane, totuși, pregătirea se va limita probabil la ceea ce înaltul oficial ucrainean a descris ca fiind doar un limbaj tehnic și lecții tactice pe care piloții le-ar fi predat, fără a atinge vreodată un F-16.
Cu un radar puternic care poate identifica ținte de la sute de mile distanță și rachete moderne, F-16 conține sisteme clasificate și alte sisteme extrem de restricționate pe care Statele Unite nu le doresc să fie duplicate sau să cadă în mâini ostile. Este printre clasele de arme pentru care chiar și aliații trebuie să obțină permisiunea de „deliberare” din partea Pentagonului doar pentru a discuta despre tehnologie cu parteneri externi, cum ar fi Ucraina, a spus un oficial înalt al Departamentului Apărării.
Luna trecută, Polonia și Slovacia au declarat că au trimis Ucrainei peste 20 de avioane de luptă MiG-29 din era sovietică înainte de contraofensiva. Liderii Ucrainei au spus însă că F-16 este mai bine echipat pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene și pentru a sustrage propriile avioane de război ale Rusiei.
Administrația Biden a rezistat frecvent trimiterii de arme mai puternice în Ucraina de teamă ca Moscova să-și escaladeze atacurile. Preocuparea s-a liniștit în ultimul timp, deoarece nu mai este clar, fără arme nucleare, cum ar putea Rusia să escaladeze mai mult decât a făcut-o.
„Oferirea de F-16 Ucrainei va descuraja Rusia mai degrabă decât să o „provoce””, a cerut luna trecută ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba . „Este timpul să facem acest pas.”
Douglas Barrie, expert militar IISS, a spus că ar fi surprinzător dacă administrația Biden nu ar fi dat „cel puțin un fel de încuviințare tacită și o clipă” de aprobare pentru planul european de a ajuta la achiziționarea de F-16 pentru Ucraina și de a-i antrena. piloți, înainte de a merge înainte.
El a spus că avioanele de luptă ar putea juca un rol cheie în apărarea Ucrainei, inclusiv „pentru a continua să refuze rușilor tipul de superioritate aeriană pe care nu au reușit să o stabilească”. Dacă F-16-urile ar putea fi folosite pentru a ataca pozițiile rusești va depinde de tipurile de pachete de arme specifice cu care aliații occidentali sunt de acord să le echipeze.
Piloții de luptă ucraineni cu experiență, care sunt deja calificați pe avioane din epoca sovietică, ar putea fi antrenați să piloteze F-16 în „luni și nu în săptămâni, dar nu chiar atât de multe luni”, a spus dl Barrie. Dar el a avertizat că orice pregătire intensivă în viitorul apropiat i-ar putea scoate pe piloți de război într-un moment în care Ucraina are nevoie de cât mai mult posibil din forța sa aeriană pregătită să zboare.
„Nu vreți să aveți un fel de scădere a capacității, evident, în mijlocul unui război”, a spus domnul Barrie.
Dar oficialii ucraineni spun că sunt mai îngrijorați de un alt tip de diversiune - cea a sprijinului occidental pe măsură ce apare oboseala de război și finanțarea scad. Ei sunt preocupați în special de Statele Unite, unde unii republicani, inclusiv candidații la alegerile prezidențiale de anul viitor, se întreabă deja cât de mult mai mult sprijin ar trebui să acorde țara.
Acest lucru ar putea fi și în mintea unui grup de 14 democrați și republicani din Congres, care miercuri l-a îndemnat pe președintele Biden să deblocheze F-16 fără întârziere.
„După cum am văzut cu ezitarea inițială a aliaților noștri de a furniza tancuri Ucrainei, conducerea SUA este crucială pentru a oferi Kievului resurse suplimentare și noi capacități”, au scris parlamentarii într-o scrisoare către Casa Albă, coordonată de reprezentantul Jared Golden. un democrat din Maine.
„Furnizarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina este esențială pentru a pune capăt efectiv acestui război în condiții echitabile”, au scris ei.