New York Times: va ceda SUA cererilor europene de a trimite avioane F-16?

18 Mai 2023
New York Times: va ceda SUA cererilor europene de a trimite avioane  F-16?

Statele Unite rezistă cererilor europene pentru a trimite avioane de luptă puternice. Dar va ceda, așa cum a făcut înainte cu tancuri, lansatoare de rachete și rachete de apărare aeriană? se întreaba New York Times.

Un nou impuls al Marii Britanii și Olandei de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 a scos la iveală cea mai recentă linie de falie dintre aliații occidentali care s-au certat în mod repetat pentru trimiterea de arme de război puternice, punând din nou în față Statele Unite reticente împotriva unora dintre cei mai apropiați parteneri europeni.

Mai mulți aliați europeni sunt pregătiți să-și dea avioanele F-16 Ucrainei. Dar administrația Biden, care trebuie să aprobe orice transfer al avioanelor fabricate americane, rămâne neconvinsă că Ucraina are nevoie de avioanele scumpe, care sunt un element de bază al multor arsenale militare moderne.

Scepticismul Washingtonului este atât de profund încât piloții de la Kiev nu au în prezent nici măcar permisiunea să se antreneze pe F-16 care sunt deținute de statele europene, potrivit unui înalt oficial ucrainean care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta sincer despre delicata problemă diplomatică.

Reticența americanilor de a permite antrenamentul ar limita sever o nouă coaliție europeană propusă pentru a ajuta Ucraina să obțină și să zboare F-16 – fie în conflictul actual, fie pentru a se proteja împotriva oricăror agresiuni viitoare ale Moscovei, după ce Occidentul își va întoarce atenția de la războiul care durează de 15 luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră