New York Times îi cere lui Biden să se retragă: "Pentru a-și sluji țara, președintele Biden ar trebui să părăsească cursa"

29 Iun 2024
New York Times îi cere lui Biden să se retragă: "Pentru a-și sluji țara, președintele Biden ar trebui să părăsească cursa"

Președintele Biden a descris în mod repetat și pe bună dreptate miza alegerilor prezidențiale din noiembrie ca fiind nimic mai puțin decât viitorul democrației americane scrie un editorial semnat de colegiul de redacție de la New York Times

Donald Trump s-a dovedit a fi un pericol semnificativ pentru acea democrație - o figură neregulată și interesată, nedemnă de încrederea publicului. El a încercat sistematic să submineze integritatea alegerilor. Susținătorii săi au descris, public, o agendă pentru 2025 care i-ar da puterea de a-și îndeplini cele mai extreme dintre promisiunile și amenințările sale. Dacă va reveni în funcție, el a promis că va fi un alt tip de președinte, neîngrădit de controalele puterii încorporate în sistemul politic american.

Biden a spus că este candidatul cu cele mai mari șanse de a accepta această amenințare a tiraniei și de a o învinge. Argumentul său se bazează în mare parte pe faptul că l-a învins pe Trump în 2020. Aceasta nu mai este o rațiune suficientă pentru care domnul Biden ar trebui să fie candidatul democrat în acest an.

La dezbaterea de joi, președintele trebuia să convingă publicul american că este compatibil cu cerințele formidabile ale funcției pe care încearcă să o dețină pentru un alt mandat. Cu toate acestea, nu se poate aștepta de la alegători să ignore ceea ce era în schimb clar de văzut: Biden nu este omul care era acum patru ani.

Președintele a apărut joi seară ca umbra unui mare funcționar public. S-a chinuit să explice ce va realiza într-un al doilea mandat. S-a străduit să răspundă provocărilor domnului Trump. S-a străduit să-l tragă la răspundere pe domnul Trump pentru minciunile sale, eșecurile și planurile lui înfiorătoare. Nu o dată, s-a chinuit să ajungă la sfârșitul unei propoziții.

Biden a fost un președinte admirabil. Sub conducerea sa, națiunea a prosperat și a început să abordeze o serie de provocări pe termen lung, iar rănile provocate de Trump au început să se vindece. Dar cel mai mare serviciu public pe care Biden îl poate îndeplini acum este să anunțe că nu va continua să candideze pentru realegere.

Așa cum stau lucrurile, președintele este angajat într-un pariu nesăbuit. Există lideri democrați mai bine pregătiți pentru a prezenta alternative clare, convingătoare și energice la o a doua președinție a lui Trump. Nu există niciun motiv ca partidul să riște stabilitatea și securitatea țării, forțând alegătorii să aleagă între deficiențele lui Trump și cele ale lui Biden. Este un pariu prea mare pentru a spera pur și simplu că americanii vor trece cu vederea sau vor ignora vârsta și infirmitatea domnului Biden pe care o văd cu proprii lor ochi.

Dacă cursa se reduce la o alegere între Trump și Biden, președintele în exercițiu ar fi alegerea fără echivoc a acestui consiliu. Acesta este pericolul pe care îl prezintă Trump. Dar având în vedere acel pericol, miza pentru țară și abilitățile inegale ale lui Biden, Statele Unite au nevoie de un oponent mai puternic pentru prezumtivul candidat republican. A face un apel pentru un nou nominalizat democrat atât de târziu într-o campanie este o decizie care nu este luată cu ușurință, dar reflectă amploarea și seriozitatea provocării domnului Trump la adresa valorilor și instituțiilor acestei țări și insuficiența domnului Biden de a se confrunta cu el.

Încheierea candidaturii sale ar fi împotriva tuturor instinctelor personale și politice ale domnului Biden. S-a salvat singur din tragedii și eșecuri din trecut și crede clar că poate face acest lucru din nou. Susținătorii președintelui explică deja dezbaterea de joi ca un punct de date comparativ cu trei ani de realizări. Dar prestația președintelui nu poate fi trecută pe seama unei nopți proaste sau pusă pe seama unei presupuse răceli, pentru că a afirmat preocupări care au crescut de luni sau chiar ani. Chiar și atunci când  Biden a încercat să-și prezinte propunerile de politică, s-a împiedicat. Nu poate fi comparat cu alte apariții publice, deoarece el și-a limitat și controlat cu atenție aparițiile publice.

Trebuie amintit că Biden l-a provocat pe domnul Trump la acest duel verbal. El a stabilit regulile și a insistat asupra unei date cu luni mai devreme decât orice dezbatere anterioară a alegerilor generale. El a înțeles că trebuie să abordeze preocupările publice de lungă durată cu privire la acuitatea sa mentală și că trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil.

Adevărul pe care trebuie să-l confrunte Biden acum este că a picat propriul test.

În sondaje și interviuri, alegătorii spun că caută voci proaspete pentru a-l lua pe înfrunta pe Trump. Iar consolarea lui Biden și a susținătorilor săi este că încă mai este timp să se adune în spatele unui alt candidat. În timp ce americanii sunt condiționați de lunga luptă a alegerilor prezidențiale multianuale, în multe democrații, campaniile sunt organizate în intervalul de câteva luni.

Este o tragedie că republicanii înșiși nu sunt implicați într-o cercetare mai profundă a sufletului după dezbaterea de joi. Performanța lui Trump ar trebui să fie considerată descalificatoare. A mințit cu patos și în mod repetat despre propriile sale acțiuni, despre palmaresul său ca președinte și despre adversarul său. El a descris planuri care ar dăuna economiei americane, ar submina libertățile civile și ar distruge relațiile Americii cu alte națiuni. El a refuzat să promită că va accepta înfrângerea, revenind în schimb la genul de retorică care a incitat atacul din 6 ianuarie asupra Congresului.

Partidul Republican, însă, a fost cooptat de ambițiile lui Trump . Povara îi revine Partidului Democrat să pună interesele națiunii mai presus de ambițiile unui singur om.

Democrații care l-au sustinut pe  Biden trebuie să găsească acum curajul să spună adevăruri clare liderului partidului. Confidenții și consilierii care au încurajat candidatura președintelui și care l-au adăpostit de aparițiile în public fără alte scenarii ar trebui să recunoască prejudiciul adus poziției lui Biden și improbabilitatea ca acesta să o poată repara.

Biden a răspuns la o întrebare urgentă joi seară. Nu era răspunsul pe care el și susținătorii săi îl sperau. Dar dacă riscul unui al doilea mandat al lui Trump este atât de mare pe cât spune el – și suntem de acord cu el că pericolul este enorm – atunci dedicarea lui față de această țară îi lasă lui și partidului său o singură alegere.

Cea mai clară cale pentru democrați pentru a învinge un candidat definit de minciunile sale este să trateze cu sinceritate publicul american: să recunoașteți că Biden nu își poate continua cursa și să creați un proces pentru a selecta pe cineva mai capabil să stea în locul lui pentru a-l învinge pe Trump în noiembrie.

Este cea mai bună șansă de a proteja sufletul națiunii – cauza care l-a atras pe domnul Biden să candideze la președinție în 2019 – de deformarea malignă a domnului Trump. Și este cel mai bun serviciu pe care dl Biden îl poate oferi unei țări pe care a servit-o cu noblețe atât de mult timp.

Alte stiri din Externe

Ultima oră