Liderii NATO urmează să aprobe planuri care descriu modul în care alianța poate răspunde unui atac al Rusiei., scrie Newsweek.
Planurile propuse vin în timp ce un oficial de vârf al NATO, amiralul Rob Bauer, a avertizat că sunt necesare pregătiri pentru că „un conflict se poate prezenta în orice moment”.
NATO, care a fost implicată în conflicte mai mici, cum ar fi Afganistanul în ultimii ani, nu a elaborat planuri atât de detaliate de apărare împotriva unui atac rusesc de la sfârșitul Războiului Rece, dar invazia pe scară largă a Ucrainei de către președintele Vladimir Putin a a condus la o regândire.
Planurile, care se desfășoară în mii de pagini, îi vor ghida și pe cei 31 de membri ai săi cu privire la modul de îmbunătățire a forțelor și a logisticii.
Planurile, care vor fi aprobate la summitul anual al alianței de la Vilnius din iulie, ar putea dura câțiva ani pentru a fi implementate pe deplin, deși oficialii NATO au spus că ar putea intra imediat în luptă.
„Suntem pregătiți să luptăm din seara asta”, a declarat generalul-locotenent Hubert Cottereau, adjunctul șefului de stat major la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) al NATO, potrivit Reuters.
El a spus că alianța nu crede că este necesară creșterea numărului de trupe în est, ceea ce au cerut statele baltice . „Dacă rușii grupează trupe la graniță, asta ne va face nervoși”, a spus el agenției, „dacă grupăm trupe la graniță, asta îi va face nervoși”.
Anul trecut, NATO a fost de acord să pună 300.000 de militari în alertă maximă, în creștere de la 40.000. Cu toate acestea, s-a luptat să țină pasul cu cerințele Ucrainei pentru echipamente militare și ar trebui să îmbunătățească logistica pentru a permite desfășurarea rapidă a trupelor pe calea ferată sau rutieră.
Istoricul SHAPE, Ian Hope, a declarat agenției că un posibil conflict cu Moscova ar fi diferit de amenințarea reprezentată în timpul Războiului Rece, dar dronele, armele hipersonice și internetul „prezentă noi provocări”.
Există întrebări cu privire la pregătirea NATO pentru un conflict cu Rusia. În septembrie 2022, un fost comandant superior al NATO, generalul Sir Richard Shirreff, a declarat pentru Newsweek că alianța nu este pregătită să se angajeze într-un război cu Moscova dacă invazia sa pe scară largă a Ucrainei se va transforma într-un scenariu „cel mai rău caz”.
„A fi pregătit pentru cel mai rău caz înseamnă mobilizarea rezervelor”, a spus el. „Înseamnă reconstruirea capacităților pierdute, aruncate în anii de reduceri din domeniul apărării”.
Luna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că toate țările membre au convenit că Ucraina se va alătura alianței, odată ce războiul se va termina. Alianța a crescut la 31 de membri după aderarea Finlandei luna trecută, care a dublat granița NATO cu Rusia la 1.600 de mile.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este programat să participe la summitul NATO, deși oficialii de la Kiev doresc ca acesta să fie precedat de o foaie de parcurs pentru aderarea la alianță.