Decizia așteptată ar fi o victorie majoră pentru Ucraina și ar face summitul de la Washington unul dintre cele mai istorice ale NATO din istoria sa de 75 de ani, scrie Politico
Este posibil ca membrii NATO să declare că calea Ucrainei către aderarea la alianță este „ireversibilă”, a spus un oficial ucrainean și o persoană familiară cu situația, confirmând că Kievul va vedea termenul pe care și-l dorea cu disperare în scris la summitul de la Washington din această săptămână.
Termenul se află deja într-o versiune preliminară a declarației comune și urmează să apară în versiunea finală care va fi semnată de toate cele 32 de state membre. Mesajul oferă Ucrainei cuvântul alianței că, atâta timp cât Kievul va trece prin reforme democratice, va deveni inevitabil un membru cu drepturi depline al blocului.
Scopul este de a finaliza textul marți și de a-l publica miercuri, a spus persoana, adăugând că cuvântul „ireversibil” este „probabil să fie în versiunea finală”. Statele Unite și marea majoritate a aliaților susțin includerea termenului, a continuat persoana, care au acordat anonimatul pentru a previzualiza un anunț de mare importanță.
Decizia așteptată este atât o evoluție uluitoare pentru Ucraina, care a luptat timp de doi ani cu invazia totală a Rusiei cu sprijinul NATO, cât și pentru mulți aliați care au petrecut săptămâni de negocieri făcând eforturi pentru cuvântul „ireversibil”. S-ar dovedi, de asemenea, o înfrângere masivă pentru Rusia, care a început războiul în parte pentru a împiedica Ucraina să se încline spre Occident. Numai asta ar putea face ca summitul de la Washington să fie unul dintre cele mai istorice din cei 75 de ani de existență a NATO.
„Lupta este acum asupra modului de utilizare a acestui cuvânt în contextul potrivit”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică Olha Stefanishyna, în marginea Summit-ului NATO.
„Am avut un fel de acord cu Statele Unite, așa că va fi foarte clar că calea spre aderare este ireversibilă. Însă alți aliați chiar fac eforturi pentru o formulare mai puternică”, a adăugat ea. „Marea Britanie, Franța, prietenii noștri baltici” toți vor să se asigure că formularea din declarație este mai puternică decât ceea ce au susținut SUA și nu lasă loc de îndoială.
„NATO este lentă, dar se mișcă”, a spus Stefanishyna. În timp ce proiectul este încă în curs de redactare, „va fi foarte clar că unitatea alianței este cea care susține ireversibilitatea aderării Ucrainei la NATO”.
Administrația Biden a fost inițial sceptică cu privire la acordarea de garanții pentru Ucraina, mai ales fără limbajul cu privire la pașii multipli, de ani de zile, pe care Kievul trebuie să îi facă înainte de a deveni stat membru. A existat, de asemenea, îngrijorare în rândul unor aliați, și anume Germania, cu privire la supraangajarea față de Ucraina, pe măsură ce invazia Rusiei face furori și înaintea oricărui efort serios de reformă.
Alte țări au fost deschise cu privire la necesitatea unui limbaj mai puternic care să solidifice Ucraina în viitorul NATO. Un oficial european, care a acordat anonimatul reporterilor despre discuțiile sensibile ale alianței, a declarat săptămâna trecută că aliații nu au ajuns la un consens cu privire la extinderea unei invitații oficiale Ucrainei de a adera la NATO. Dar, a continuat oficialul, „discutăm despre limbă pentru a arăta cel puțin că apartenența Ucrainei este ireversibilă, că nu există cale de întoarcere – și ne-am dori să consolidăm acest limbaj cât mai mult posibil”.
Apoi, duminică, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus reporterilor de la Washington că „acum negociăm cuvintele, iar cuvintele contează. Așa că lucrăm la limbajul exact pentru a exprima faptul că Ucraina va deveni un aliat NATO”.
Dar, după săptămâni de negocieri dure, SUA susțin acum termenul „ireversibil” din textul final, deoarece documentul ar sublinia necesitatea ca Ucraina să fie supusă unor reforme democratice substanțiale - cum ar fi abordarea problemelor corupției de la Kiev - înainte de a putea adera la Alianta.
Mișcarea va avea loc în aceeași săptămână în care Rusia a lansat un atac brutal asupra Kievului, în care rachetele de croazieră s-au izbit într-un spital de copii, ucigând aproximativ 40 de persoane, inclusiv copii.
Summitul va include anunțuri pentru mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Kiev, inclusiv Patriot și alte sisteme din SUA, România, Țările de Jos, Spania și Germania, precum și un anunț major în care peste 20 de țări care au deja acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina vor emit o declarație comună care le combină într-un singur document, aprobat de NATO.
Întrebat în cadrul unui eveniment de luni al Consiliului Atlantic despre șansele unei desemnări „ireversibile”, Michael Carpenter, cel mai înalt oficial al Consiliului de Securitate Națională în Europa, a spus că „arută o privire asupra comunicatului”.
„Cred că limbajul va fi foarte puternic, comunicând tocmai până în acest punct că Ucraina are un viitor în NATO și dorim să accelerăm procesul”, a continuat el.
Vorbind săptămâna trecută cu POLITICO, ambasadorul Ucrainei la NATO, Natalia Galibarenko, a spus că se așteaptă ca aliații NATO să cadă în cele din urmă de acord asupra includerii unei secțiuni „ireversibile” într-un document oficial.
„Ne-am dori, de asemenea, să vedem că alianța va recunoaște că am realizat un progres substanțial în implementarea reformelor”, a adăugat ea.
USA Today a fost primul care a raportat că „ireversibil” își face loc în proiectul de declarație de la Washington.