NATO avertizează că Rusia ar putea viza conductele și cablurile submarine

03 Mai 2023
NATO avertizează că Rusia ar putea viza conductele și cablurile submarine

Moscova „cartează în mod activ” conductele de gaz și cablurile de internet, a spus un oficial de top al serviciilor de informații, scrie Politico

Există un „risc semnificativ” că Rusia ar putea viza infrastructura critică din Europa sau America de Nord, inclusiv conductele de gaz și cablurile de internet, ca parte a confruntării sale cu Occidentul asupra Ucrainei, a avertizat un înalt oficial al serviciilor de informații NATO.

David Cattler, secretarul general adjunct al NATO pentru informații și securitate, a declarat reporterilor că Rusia „supraveghează activ” infrastructura aliaților Ucrainei atât pe uscat cât și pe fundul mării.

Serviciile militare și civile de informații ale Moscovei au avut „resurse considerabile” pe care Vladimir Putin le-ar putea desfășura pentru supravegherea infrastructurii, „inclusiv utilizarea navelor civile și a așa-ziselor nave de spionaj”, a adăugat Cattler.

Amenințarea reprezentată de gazoductele subacvatice care alimentează Europa a fost expusă în mod clar de sabotarea conductelor Nord Stream din Marea Baltică în septembrie anul trecut. Cattler a spus că cablurile submarine care transportă 95% din traficul de internet sunt, de asemenea, potențial în pericol.

„Vedem un risc semnificativ ca infrastructura critică din Europa și, eventual, America de Nord să fie vizată de Rusia, ca parte a războiului său împotriva Ucrainei”, a spus Cattler. 

„Rușii sunt mai activi decât i-am văzut de ani de zile în acest domeniu”, a spus Cattler. „Patrulele lor în tot Atlanticul sunt de cele mai multe ori la un nivel mai ridicat decât am văzut în ultimii ani.” De asemenea, navele rusești „își asumă mai multe riscuri” în Marea Baltică și Marea Nordului, a adăugat el.

În urma exploziilor Nord Stream, care fac obiectul investigațiilor în trei țări diferite, NATO a înființat o nouă „celulă” la sediul său de la Bruxelles pentru a coordona eforturile de protejare a infrastructurii submarine. Niciuna dintre investigații nu a stabilit încă cine a fost responsabil pentru atac, dar suspiciunea inițială din guvernele occidentale a căzut asupra Rusiei. Autoritățile daneze au confirmat săptămâna trecută observarea unei nave marine ruse care transporta submarine în apropierea conductelor cu patru zile înainte de explozia din septembrie.

Șeful noii celule, generalul locotenent Hans-Werner Wiermann a spus că incidentul Nord Stream a demonstrat „pericolul clar și actual cu care se confruntă infrastructura noastră critică submarină”.

Dependența Occidentului de o astfel de infrastructură este în creștere, a adăugat Wiermann, cu fluxurile de date prin cablurile submarine crescând și tranziția la energie verde alimentată de eolian offshore necesitând transportarea mai multă energie electrică la țărm de-a lungul fundului mării.

Țările NATO au intensificat patrulele navale ca răspuns la amenințarea crescută, a adăugat Wiermann, iar armatele se coordonează mai strâns cu operatorii de infrastructură din sectorul privat pentru a consolida securitatea. 

„Ne-am sporit vigilența și activitățile de supraveghere. Am crescut semnificativ numărul de nave care patrulează în Marea Nordului și Marea Baltică. Dar trebuie să facem mai mult”, a spus el. 

Norvegia, care a înlocuit Rusia ca cel mai mare furnizor de gaze din Europa anul trecut, a declarat că urmărește „îndeaproape” activitatea Rusiei în apele sale, care găzduiesc zeci de platforme și conducte de gaz și petrol vitale pentru aprovizionarea cu energie a Europei. Prim-ministrul Jonas Gahr Støre  a declarat  săptămâna trecută pentru POLITICO că Rusia „s-a arătat pregătită să-și asume mai multe riscuri” prin activitățile sale navale din regiune. 

Cattler a spus că atacurile asupra infrastructurii ar putea fi privite de Moscova ca o modalitate de a „perturba viața occidentală și de a câștiga putere asupra acelor națiuni care oferă sprijin Ucrainei”. 

„Când te uiți la dovezile activităților lor acum, locurile în care fac sondaje, suprapuse cu această infrastructură submarină critică... poți vedea că cel puțin semnalează că au intenția și capacitatea de a acționa în acest domeniu dacă ei aleg”, a spus el. 

Cablurile de internet sunt văzute ca o vulnerabilitate cheie a infrastructurii. „Puțini oameni sunt conștienți de cât de dependenți suntem în mod colectiv de un număr limitat de cabluri cu fibră optică care formează coloana vertebrală a internetului și leagă electronic continentele noastre”, a spus Cattler, adăugând că există doar aproximativ 400 de cabluri submarine care transmit internetul în lume - și jumătate ar putea fi desemnată „critică”. 

„În total, ele transportă tranzacții financiare în valoare estimată la 10 trilioane de dolari în fiecare zi”, a spus el. „Aceste cabluri sunt într-adevăr un pilon economic.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră