Musk a deconectat Starlink în Crimeea timp de o lună, spune șeful serviciului de informații al Ucrainei

24 Sep 2023
Musk a deconectat Starlink în Crimeea timp de o lună, spune șeful serviciului de informații al Ucrainei

Serviciul de acces la internet prin satelit Starlink, deținut de Elon Musk, nu a funcționat în Crimeea timp de o lună, a confirmat de șeful serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, într-un interviu exclusiv acordat The War Zone citat de La Repubblica.

Întrebat de jurnalistul The War Zone dacă Musk i-a refuzat Kievului posibilitatea de a folosi sistemul său prin satelit, Budanov a răspuns că „Starlink este proprietate privată. Le folosim produsele și serviciile pe scară largă, întreaga linie de contact comunică într-o anumită măsură folosind serviciile sale. Singurul lucru pe care îl pot spune este că fără aceste servicii și produse ar fi o catastrofă. Dar este adevărat că și-a oprit deja serviciile pe Crimeea înainte." 

Kirill Budanov admite că „a existat o întrerupere a acoperirii Crimeei” si ca „închiderea a durat o lună.

"S-ar putea să fi fost unele cazuri specifice de care nu sunt conștient. Dar sunt absolut sigur că în toată prima perioadă a războiului nu a existat nicio acoperire.”

Vestea întreruperii Starlink în Crimeea a fost publicată de Walter Isaacson în cartea sa „Elon Musk”, biografia antreprenorului, lansată în urmă cu două săptămâni.

Oprirea Starlink a fost, se pare, decisă de Musk pentru a împiedica ucrainenii să atace flota rusă din apropierea peninsulei Crimeea cu drone. Potrivit lui Isaacson, Musk le-ar fi ordonat inginerilor săi să întrerupă serviciul pentru că era convins că, dacă ucrainenii și-ar fi efectuat atacul, Rusia ar fi răspuns folosind dispozitive nucleare tactice. Musk se temea că va deveni responsabil pentru un „mic Pearl Harbor”, a scris CNN. 

Senatul SUA investighează refuzul lui Musk de a activa Starlink în Crimeea la cererea Ucrainei în 2022.

Antreprenorul a spus că a refuzat să activeze Starlink în Crimeea din cauza sancțiunilor SUA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră