De la Moscova la capitalele occidentale, există mulți observatori ai Rusiei și alți „kremlinologi” care încearcă să prezică deciziile lui Vladimir Putin. Acesta din urmă a demonstrat încă o dată că e aproape imposibil, luând încă o dată pe toată lumea prin surprindere. De data aceasta, este mai mult temporalitatea decretului prezidențial care surprinde. Pentru că demiterea lui Serghei Şoigu , ministrul apărării timp de doisprezece ani, nu este o surpriză în sine. Politicianul de carieră, care nu plănuise pe 24 februarie 2022 să se vadă propulsat în fruntea unei structuri responsabile de invadarea vecinului său ucrainean, a fost foarte contestat de organele armatei ruse încă de la începutul „invaziei”.
Eșecul „blitzkrieg-ului” preconizat de Moscova, incapacitatea de a obține o victorie fulgerătoare, au fost puse pe seama lui, chiar dacă nu era direct responsabil de operațiuni. Nepopular și în cercurile ultrapatriotice, Şoigu a fost întotdeauna criticat pentru profilul său de civil, nu din rândurile militare.
Bărbatul care într-o altă viață a fost partenerul de pescuit și vacanță al lui Vladimir Putin în taiga, a reușit totuși, împotriva oricărui pronostic, să-și păstreze funcția mai bine de doi ani. Chiar și în apogeul furtunii, în mijlocul revoltei grupului Wagner al lui Evgueni Prigojine, în iunie 2023, și în timp ce armata rusă se clătina ca niciodată pe front, Şoigu a rezistat.
Șeful Kremlinului a ajuns să-l demită oficial pe bărbatul de 68 de ani într-o seară de duminică, în jurul orei 22.00. Putin, căruia îi place să se îmbrace într-un costum formal, a așteptat până la inaugurarea oficială a celui de-al cincilea mandat - a fost marțea trecută - pentru a-l demite pe Şoigu în favoarea unei remanieri ministeriale care poartă și pecetea stabilității prețuite pentru liderul rus.
În special tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin nu a fost ștearsă din amintiri, spune expertul Centrului Carnegie Alexandre Baunov
Deși demiterea lui a venit dupa mult timp, Şoigu nu a scăpat. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, „ nimic nu a fost uitat ”, scrie Alexandre Baunov, expertul Centrului Carnegie. În special, încercarea de lovitură de stat a lui Prigojin nu a fost ștearsă din amintiri.” Nu contează că pozițiile armatei ruse s-au întărit obiectiv în ultimele luni: Șoigu a fost, mai devreme sau mai târziu, condamnat. Pentru că în timpul mandatului său a prins rădăcini revolta condusă de regretatul șef Wagner. De asemenea, le-a permis generalilor de prim rang precum Serghei Surovikin să se apropie de Prigojin sub ochii lui. Probabil că nu va fi iertat pentru asta.
Un alt episod recent și important: arestarea la sfârșitul lunii aprilie a unuia dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, viceministrul Timur Ivanov, care fusese, din 2016, un fel de superintendent al armatei ruse, responsabil de infrastructură și locuințe chiar și compensații plătite familiilor. Arestarea sa pentru că a luat mită „ foarte mare ” , în valoare de peste 1 miliard de ruble, potrivit comisiei de investigație ruse, a făcut furori și a anunțat căderea casei Şoigu.
Economistul Andrei Belousov ca succesor
Dincolo de bilanțul uman foarte mare, cele mai virulente critici la adresa lui Prigojin și a „Z-bloggerilor” împotriva lui Şoigu și a ministerului său s-au cristalizat în jurul corupției și furtului, potrivit acestora, care fuseseră de mult răspândite în armata rusă. În același timp, multe familii îndoliate s-au plâns de lentoarea sau absența despăgubirilor. Prin autorizarea arestării lui Ivanov, cunoscut pentru stilul său de viață extrem de luxos, și prin debarcarea lui Şoigu, se pare că Kremlinul vrea să curețe acest sistem corupt și să restabilească ordinea în sectorul apărării.
În locul omului de rețele și clanuri Serghei Șoigu, Vladimir Putin a numit, din nou spre surprinderea tuturor, un profil tocmai opus, deși vine și el din lumea civilă. Este vorba de economistul Andrei Belousov, consilier economic al președintelui din 2013 și fost ministru al Dezvoltării Economice, printre alte funcții înalte. Tehnocratul în vârstă de 65 de ani, deși nu este liberal, este cel mai bine cunoscut pentru faptul că este un economist „keynesian”, un susținător al intervenționismului de stat și al unei anumite planificări în economie. De asemenea, este evlavios, cunoscut pentru integritate și harnic.
Beloussov era deja șeful departamentului economic al Prim-ministrului la momentul când această funcție era ocupată de... Vladimir Putin (2008-2012). Logica din spatele numirii sale? Pentru Putin, care plănuiește războiul pe o perioadă foarte lungă de timp și pregătește treptat mințile rusești din 2023 pentru o nouă identitate de stat bazată pe confruntarea perpetuă cu Occidentul, războiul va fi câștigat mai ales prin producție militară și dirijism economic. Beloussov, care făcea deja parte dintr-o comisie a Consiliului de Securitate al Rusiei care vizează adaptarea industriei și economiei ruse la efortul de război, va avea, prin urmare, sarcina de a supraveghea tranziția Rusiei către o economie de război deplină. De fapt, este deja în curs de desfășurare și a făcut posibil, printr-o explozie a producției militare, amortizarea sancțiunilor și menținerea creșterii rusești. În prezent, peste tot în țară, se acordă prioritate furnizării armatei ruse cu ceea ce are nevoie - de la fabrici de mașini-unelte sau drone până la fabrici de textile, întreprinderi mici și mijlocii și centre de inovare de înaltă tehnologie de la Moscova, Kazan sau Novosibirsk.
Belooussov este, de asemenea, autorul unei foi de parcurs privind „suveranitatea tehnologică a Rusiei” până în 2030, după cum a amintit jurnalistul economic și specialistul în puterea rusă Farida Roustamova. Pe scurt: Ministerul rus al Apărării, care și-a văzut bugetul umflat la 6,7% din PIB în acest an, se vede plasat sub semnul seriozității și al managementului economic eficient.
Demis cu onoruri datorită statutului său, Serghei Șoigu a fost plasat într-o funcție onorifică, dar deloc neînsemnată, cea de șef al Consiliului de Securitate al Rusiei. El îl va înlocui pe „cardinalul gri” și șoimul lui Putin Nikolai Patrușev. Mai presus de toate, după ce a creat în mod logic numeroase legături în sector, Șoigu își va ocupa locul în direcțiile Serviciului Federal de Cooperare Militaro-Tehnică și Comisia pentru Complexul Militar-Industrial Rus.