Moscova naționalizează proprietățile ucrainenilor din Crimeea inclusiv un apartament al soției președintelui Zelensky

24 Mai 2023
Moscova naționalizează proprietățile ucrainenilor din Crimeea inclusiv un apartament al soției președintelui Zelensky

Moscova naționalizează proprietățile și bunurile în masă ale ucrainenilor din Crimeea anexată, inclusiv un apartament al soției președintelui ucrainean și clădirea oficială a unei minorități musulmane, scrie BFMTV.

Rusia a anunțat miercuri un nou val de „naționalizări” de proprietăți și bunuri în Crimeea anexată, inclusiv un apartament aparținând Olenei Zelenska, soția președintelui ucrainean, și clădirea oficială a unei minorități musulmane reprimate.

„Crimeea continuă să naționalizeze proprietatea inamicilor Rusiei”, a declarat guvernatorul peninsulei ucrainene anexată în 2014, Serghei Aksionov, pe Telegram, care nu a precizat cuantumul total al operațiunii.

„Un anumit număr de bunuri sunt transferate în proprietatea Republicii” instalată de Moscova, a adăugat el, citând în special „apartamentul Olenei Zelenska din Ialta”, pe malul Mării Negre.

O modalitate de a finanța invazia Ucrainei

Guvernatorul instalat de Moscova a mai anunțat „naționalizarea” „a unei clădiri din Simferopol care a aparținut organizației extremiste Medjlis, interzisă în Rusia”. Medjlis este numele oficial pentru adunarea tradițională a tătarilor din Crimeea, o minoritate musulmană reprimată în timpul sovietic și de la anexarea peninsulei de către Moscova.

Această comunitate tătară, care reprezintă 12 până la 15% din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare măsură referendumul de atașament organizat de Moscova în 2014 pentru anexarea acestuia. În 2016, Curtea Supremă a peninsulei a interzis Medjlis-ul tătar din Crimeea și a clasificat-o drept o organizație „extremistă”.

„Marile crame (și) structuri bancare” vor fi și ele naționalizate, a adăugat Sergueï Aksionov.

Parlamentul regional, instalat de Moscova în 2014, trebuie să ratifice decizia în cursul zilei. Acest val de „naționalizări” vine în Crimeea la mai bine de trei luni de la o primă decizie similară, într-un moment în care Moscova caută în special mijloace pentru a-și finanța ofensiva în Ucraina.

O parte din profiturile din „aproximativ 500 de bunuri și active” care au fost „naționalizate” la începutul lunii februarie urmau să fie utilizate pentru „sprijinirea participanților” la intervenția militară în Ucraina, au spus autoritățile la acea vreme.

 De asemenea, Rusia și-a însușit mai multe infrastructuri ucrainene în regiunile anexate la sfârșitul lunii septembrie 2022, în special centrala nucleară Zaporojia, situată în regiunea omonimă pe care Moscova o controlează parțial.

Alte stiri din Externe

Ultima oră