Catedrala din Aachen din Germania a scos din tezaur moaştele puţin cunoscutei Sfinte Corona, patroana rezistenței la epidemii, și a început să cureţe racla complexă în care se află acestea, pentru a fi expusă la încheierea pandemiei de coronavirus.
Pandemia care a infectat aproape o jumătate de milion de oameni în întreaga lume, inclusiv peste 30.000 în Germania, a readus-o în atenţia publică pe martira creștină despre care se crede că a fost ucisă de romani în urmă cu aproximativ 1.800 de ani, scrie agenţia Reuters.
Catedrala plănuise chiar înainte de izbucnirea coronavirusului să expună racla Sf. Corona în această vară, ca parte a unei expoziții despre meşteşugul prelucrării aurului.
Experții curăță acum cu multă atenție racla din aur, bronz și fildeș, care a fost ascunsă publicului în ultimii 25 de ani, pentru a pregăti momentul în care aceasta va putea fi expusă.
„Am scos racla un pic mai devreme decât era planificat și acum ne așteptăm la mai mult interes, din cauza virusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Catedralei Aachen, Daniela Loevenich.
Corona ar fi avut doar 16 ani – se crede – când romanii au ucis-o, probabil în Siria, pentru că şi-a mărturisit credința creștină.
Fata a avut o moarte deosebit de atroce, potrivit legendei. A fost legată de doi palmieri aplecați și apoi sfâșiată în timp ce trunchiurile erau eliberate.
„Aceasta este o poveste groaznică și a contribuit la desemnarea sa ca patroană a tăietorilor de lemne”, a spus Brigitte Falk, director al Tezaurului Catedralei din Aachen, adăugând că din pură întâmplare ea a devenit și patroană a rezistenței la epidemii.
Moaștele Coronei, aduse la Aachen de regele Otto al III-lea în 997, au fost păstrate într-un mormânt de sub o lespede din catedrală – care poate fi încă văzută – până în 1911-12, când au fost plasate în racla care are 93 de centimetri înălțime și cântărește 98 de kilograme.
Catedrala romano-catolică de la Aachen, construită de împăratul Charlemagne în secolul al IX-lea, este una dintre cele mai vechi din Europa.
Charlemagne a fost înmormântat acolo în 814 și în catedrală au fost încoronaţi regi și regine germane.
În timp ce catedrala subliniază că Sfânta Corona este patroana rezistenţei la toate epidemiile, nu doar la acest virus, virusul este așa numit deoarece la microscop pare un glob cu raze mici, asemănător cu o coroană, a spus Falk.
În latină „corona” înseamnă coroană sau ghirlandă. „La fel ca mulți alți sfinți, Sfânta Corona poate fi o sursă de speranță în aceste vremuri dificile”, a spus Falk.