Ministrul slovac al culturii dă vina pe minoritățile sexuale pentru fertilitatea scăzută a Europei

04 Iul 2024
Ministrul slovac al culturii dă vina pe minoritățile sexuale pentru fertilitatea scăzută a Europei

Martina Šimkovičová crede că „Europa se stinge... din cauza numărului excesiv de LGBTQ+”, scrie Politico

Ministrul slovac al Culturii, Martina Šimkovičová, a dat vina pe minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilităţii din Europa într-un interviu din 3 iulie cu tabloidul slovac Topky.sk.

„Noi, heterosexualii, creăm viitorul, pentru că facem copii. Europa se stinge, nu se nasc copii din cauza numărului excesiv de [oameni] LGBTQ+. Iar lucrul ciudat este [că se întâmplă] cu rasa albă”, a spus ministrul.

Institutul pentru Drepturile Omului din Bratislava a răspuns depunând o plângere penală la procuratura generală împotriva lui Šimkovičová pentru suspiciunea de rasism și antisemitism, a declarat directorul institutului, Peter Weisenbacher.

Discursul homofob nu este interzis în Slovacia, spre deosebire de comentariile rasiste și antisemite.

„Sprijinul pentru rasism și antisemitism nu are loc în Europa în 2024. Știm unde au condus astfel de tendințe în trecut. Facem apel la ministrul Šimkovičová să demisioneze imediat”, a spus Weisenbacher.

Slovacia a fost zguduită de uciderea a doi bărbați gay în fața unui bar gay din Bratislava în octombrie 2022, dar drepturile minorităților sexuale au fost supuse unor presiuni suplimentare de la preluarea mandatului guvernului de stânga-populist al premierului Robert Fico, anul trecut. Fico a numit anterior adopția de copii de către cuplurile de același sex „o perversiune” și l-a invitat în batjocură pe liderul opoziției, Michal Šimečka, „să decidă... dacă este băiat, fată sau elicopter astăzi”.

Între timp, vicepreședintele Parlamentului, Andrej Danko, reprezentând partenerul de coaliție de extremă dreapta Partidul Național Slovac, a declarat duminică că Ministerul Culturii nu va mai finanța filme cu „teme care depășesc granițele morale și etice, inclusiv LGBTQ+”.

Nu este prima dată când Šimkovičová își exprimă astfel de sentimente. În ianuarie, ea a anunțat că ministerul culturii va înceta finanțarea proiectelor LGBTQ+ pentru a „reveni la normalitate”.

Înainte de a se alătura guvernului Fico, Šimkovičová a lucrat anterior ca prezentatoare de știri pentru postul comercial TV Markíza, care a concediat-o în 2015 pentru că a distribuit conținut anti-migranți pe rețelele sociale. Mai târziu s-a alăturat canalului de dezinformare TV Slovan, unde a vorbit despre teorii ale conspirației.

Alte stiri din Externe

Ultima oră