Ministrul de Externe al Italiei, pus la zid pentru că se ţine de glume cu iz rasist

28 Aug 2020 | scris de A.V.
Ministrul de Externe al Italiei, pus la zid pentru că se ţine de glume cu iz rasist

Ministrul de externe italian, Luigi Di Maio, este implicat într-un scandal de rasism după ce a repostat meme-uri cu el în „blackface” pe platformele social media, scrie Politico.

Di Maio, un fost vicepremier al Italiei, a postat imagini în care fața sa a fost suprapusă pe cea a unor persoane de culoare, printre acestea numărându-se baschetbalistul de legendă Michael Jordan și unul din copiii lui Bill Cosby din comedia americană „The Cosby Show”.

Într-una din imaginile editate Di Maio este portretizat alături de faimosul comediant italian Toto, acesta fiind în Blackface.

Politicianul Mișcării 5 Stele a postat imaginile drept răspuns la comentariile online privind înfățișarea sa după ce a fost fotografiat cu un bronz extrem de pronunțat. Meme-uri ofensatoare au fost postate pe social media în care acesta era batjocorit din cauza bronzului, într-una dintre ele fiind editat pentru a părea că este alături de migranți pe o barcă.
 


Di Maio a repostat o parte a imaginilor pe Facebook și Instagram alături de comentariul „Îmi pare rău copii, anul viitor o să mă dau cu factor de protecție 50. Mulțumesc că mi-ați înseninat ziua”.

Gluma ministrului italian i-a făcut pe unii să îl acuze că pare desprins de atenția acordată la nivel mondial combaterii rasismului. Proteste Black Lives Matter au avut loc în mai multe orașe din Italia iar în țară are loc o dezbatere aprinsă privind statuile din perioada colonială.

Postările lui Di Maio au fost criticate pe social media, scriitoarea italiană de origine somaleză Igiaba Scego scriind pe Twitter că „Meme-urile cu bronzul lui Di Maio sunt rasiste, punct. Dezgustător, punct. Glumele cu blackface sunt rasiste. Ministrul ar trebui să scoată în evidență rasismul din această practică. În schimb, el a oferit acest răspuns”.

„În Italia oamenii cred că blackface este amuzant. Vă spun ca un italian de culoare, nu este amuzant, este foarte jignitor”, a adăugat aceasta.
 

„Ce este amuzant în a spune că Di Maio pare negru? Chiar provoacă râsete acest lucru în ziua de azi?”, a scris și unul din activiștii Black Lives Matter italieni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră