Romanul Agathei Christie, „Zece negri mititei”, a fost redenumit. Avea conotaţii rasiste!

27 Aug 2020
Romanul Agathei Christie, „Zece negri mititei”, a fost redenumit. Avea conotaţii rasiste!

Bestsellerul Agathei Christie „Dix petits nègres” își schimbă titlul în versiunea franceză. Este redenumit "Erau zece", scrie France24.

Franța era una dintre ultimele țări din lume care folosea titlul original „Zece negri mititei”, pentru celebrul roman de Agatha Christie. Totuși, romanul polițist va fi intitulat „Erau zece”, a dezvăluit RTL.

Cât despre cuvântul „nègre”, folosit de 74 de ori în versiunea originală a poveștii, acesta nu mai apare deloc în noua ediție tradusă de Gérard de Chergé. Iar insula unde are loc intriga - inițial „Insula Negrului” - devine în noua versiune „Insula Soldatului”.

Alegerea este asumată de moștenitorul romancierei, James Prichard, care a luat decizia de a redenumi acest roman.

„Părerea mea este că Agatha Christie a vrut în primul rând să amuze cititorul și nu i-ar fi plăcut ideea ca cineva să se simtă rănit de una din frazele sale [...]. Acesta este motivul meu: nu aș dori un titlu care să distragă atenția de la munca sa. Dacă o singură persoană ar simți asta, ar fi prea mult! Nu trebuie să mai folosim termeni care ar putea răni", a declarat James Prichard pentru RTL.

Pentru editorul său francez, este o modalitate de adaptare la vremurile actuale. „Când a fost scrisă cartea, limba era diferită, foloseam cuvinte care acum sunt uitate”, a declarat la radio Gérard de Chergé, cel care conduce Le Masque, compania care deține drepturile literare și media ale operelor Agathei Christie.

Romanul, scris în 1938 de Agatha Christie și publicat în franceză în 1940, spune povestea morții a zece personaje chemate pe o insulă misterioasă... „L’île du nègre”,  pentru a fi asasinate. Titlul original este "Ten Little Niggers" în engleză. De câteva decenii, în Statele Unite, romanul este publicat sub titlul "And Then There Were None" („Nu a mai rămas niciunul”).

Adaptată pentru film și televiziune, cartea s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare. „Este una dintre cele mai mari succese din toate timpurile, este

Anunțul schimbării titlului romanului de Agatha Christie a provocat multe reacții pe rețelele de socializare.

"În urmă cu câteva luni, mii de oameni râdeau cu poftă de inculții care s-au arătat indignați de acest titlu. De acum, incultura triumfă și domnește. #Dixpetitsnègres", a postat filosoful Raphaël Enthoven pe contul său de twitter.

Sursa foto: France24

Alte stiri din Carte

Ultima oră