Conform BBC News, cetățenii din Turcia își îndraptă privirile și speranța spre o soluție tradițională de a igieniza mâinile pe măsură ce lipsa substanțelor dezinfectante se acutizează atât în Europa, cât și în SUA.
Kolonya, soluția de igienizare folosită de foarte mulți ani în Turcia, este un simbol a ospitalității și o modalitate de a-și păstra sănătatea folosită încă din perioada Imperiului Otoman. Soluția tradițională care împrăștie arome dulcege constă într-un amestec de flori de smochin, iasomie, trandafiri și citrice și se pulverizează peste mâinile oaspeților atunci când vin în vizită, se folosește și în spitale, hoteluri, restaurante sau la adunări ale grupurilor religioase. Spre deosebire de alte soluții pe bază de plante, kolonya are la bază ethanolul în concentrație mare și poate distruge peste 80% din microbe și bacterii, având același efect ca orice dezinfectant.
Pe 11 martie, Ministrul Sănătății a cerut creșterea de urgență a capacității de fabricare a soluției. Chiar dacă această cerere neașteptată nu a atras atenția mediei internaționale, magazinele și farmaciile și-au vândut foarte repede stocurile și cererea este în continua creștere.
Dr Hatira Topakli, medic din Istanbul a declarat că orice alcool cu o concentrație de peste 60% va străpunge barierele virusului, kolonya are o concentrație de peste 80% și este deja folosită de populație la scară mare, iar aceștia nu sunt obligați să învețe noi rutine de igienizare. Turcii respectă deja de mii de ani acest protocol.
Kerim Muderrisoglu, CEO a celei mai mari fabrici de producție a soluției precizează că procesul tehnologic este simplist și ușor de realizat: se fabric ethanol pur prin fermentația orzului, strugurilor, cartofilor sau melasei și se amescetă cu apă distilată. După adăugarea unor substanțe specifice aromei , se lasă la maturat o perioadă de trei săptămâni.
Folosirea igienizatorului peste tot în țară, restaurant, magazine, hoteluri, casele ospitaliere ale turcilor, a reprezentant un simbol al afecțiunii față de oameni, o formă de apropiere, iar acum când este folosită în interiorul casei, aroma ne duce cu gândul la zilele când noi toți ne vom revedea, menționează un localnic.
Înaintea folosirii acestei ape de colonie, apa de trandafiri era des folosită pentru igienizare, împrospătarea atmosferei și pentru îngrijirea personală încă din timpul perșilor, egiptenilor și otomanilor.
Prima farmacie care a vândut vreodată kolonya s-a înființat în 1895 deschisă de un chemist francez, Jean Cesar Reboul, iar afacerea a fost transmisă din generație în generație până astăzi când fabrica Rebul se situează pe primul loc al producției antisepticului, relatează BBC News.