Masacru în Texas: de ce AR-15, arma folosită de criminal, este atât de răspândită în Statele Unite?

25 Mai 2022
Masacru în Texas: de ce AR-15, arma folosită de criminal, este atât de răspândită în Statele Unite?

Folosită într-o serie de masacre, inclusiv în școli, arma AR-15 este utilizată pe scară largă în Statele Unite. De tip militar și ieftină, această armă semi-automată a luat deja viața a o sută de oameni, inclusiv mulți copii, în ultimii ani, scrie CNews

Pentru criticii săi, AR-15 este pușca care a ucis cei mai nevinovați oameni din Statele Unite. Din nou, marți, 24 mai, nouăsprezece copii și doi adulți au fost uciși de această armă la o școală primară situată în Uvalde, în sudul Texasului.

În timpul acestei tragedii, criminalul, Salvador Ramos, în vârstă de 18 ani, avea într-adevăr printre accesorii un pistol și o armă semiautomată AR-15, pe lângă încărcătoare de mare capacitate, potrivit BBC.

O armă ieftină și simplu de folosit

Dacă America's Rifle 15 (AR-15) este foarte răspândită în Statele Unite, este în special datorită prețului său scăzut. Într-adevăr, această pușcă semiautomată în stil militar costă în jur de 400 de dolari (375 de euro).

În multe state ale țării, este ușor să obțineți unul. Fiind capabil să conțină aproximativ 30 de gloanțe și să se încarce automat după fiecare împușcătură, este totuși formidabil.

Pe lângă masacrul de la Uvalde, acesta a fost folosită în timpul masacrului din Las Vegas din 2017, cel mai mortal din istoria recentă a țării (58 de morți).

La vremea respectivă, faptul că această armă ar putea integra un „bump stock” pentru a-i oferi o funcționare apropiată de cea a unei arme automate, fusese mult condamnat. Mai mult, deținerea acestui accesoriu fusese făcută „ilegală” de administrația lui Donald Trump în urma unui alt masacru, cel de la Parkland din 2018 (17 morți) în timpul căruia trăgătorul Nikolas Cruz și-a echipat AR -15 de un „bump stock”.

Cu toate acestea, Curtea de Apel a SUA a anunțat interdicția deoarece ar putea fi „neconstituțională”.

Amintirea Sandy Hook

În afară de mascrul din Texas, masacrul din Las Vegas și atacul de la Parkland, AR-15 a mai fost folosit în mai multe drame, inclusiv cea a școlii Sandy Hook în 2012 (26 de morți) sau chiar mai recent, a școlii din Buffalo din 14 mai 2022 (10 morți).

Această pușcă semi-automată a luat și viața a 14 persoane în atentatul de la cinematograful Century 16 din Aurora, o suburbie a Denverului, pe 20 iulie 2012. AR-15 a luat și viața a 4 persoane în Nashville pe 22 aprilie 2018, 14 persoane în San Bernardino, California, pe 2 decembrie 2015, 26 persoane în Texas, pe 5 noiembrie 2017, apoi 4 persoane pe 31 august 2019 și în cele din urmă 11 persoane în timpul unui atac într-o sinagogă din Pittsburgh pe 27 octombrie 2018.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră