Alegeri Franţa. Succes istoric pentru Frontul Național, partid de extremă dreapta

06 Dec 2015 | scris de Cristi Ionescu
Alegeri Franţa. Succes istoric pentru  Frontul Național, partid de extremă dreapta

Frontul Național (FN, partid de extremă dreapta) s-a clasat în frunte, în cel puțin șase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franța, unde a înregistrat un scor record între 27,2% și 30,8%, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne.

FN a devansat net opoziția de dreapta și pe socialiștii președintelui François Hollande în trei regiuni cheie: în nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde s-a prezentat președinta acestuia, Marine Le Pen, în sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), unde este condus de nepoata sa Marion Maréchal Le Pen, și în est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot.

Marine Le Pen a obținut în regiunea sa între 40,3% și 43% din voturi, în fața opoziției de dreapta (24 până la 25%) și a socialiștilor (între 18 și 18,4%), potrivit estimărilor. Nepoata sa Marion Maréchal-Le Pen a reușit un scor mai bun decât mătușa sa: ea este creditată cu 41,2% până la 41,9% din voturi, cu mult în fața dreptei (între 24 și 26%) și a Partidului Socialist (între 15,8 și 18,1%).

ÎAl doilea tur este prevăzut să aibă loc la 13 decembrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră