Marea Britanie: victorie copleșitoare pentru laburiști

05 Iul 2024
Marea Britanie: victorie copleșitoare pentru laburiști

Laburiștii ar putea câștiga 410 locuri din 650 în Camera Comunelor, față de 131 pentru conservatori, care ar fi cel mai prost rezultat al lor de la începutul secolului al XX-lea, conform estimărilor inițiale, scrie Le Figaro

Marea Britanie se îndreaptă spre centru stânga: laburiștii au câștigat joi o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare și deschizând ușile din Downing Street liderului lor, Keir Starmer.

Exit-poll-urile publicate la închiderea secțiilor de votare lasă puține îndoieli cu privire la rezultatul acestui vot care deschide un nou capitol în istoria politică a țării. Potrivit acestor proiecții ale televiziunii britanice, laburiștii ar câștiga 410 de locuri din cele 650 din Camera Comunelor.

Lider moderat

Dacă este puțin mai mică decât valul mare al lui Tony Blair din 1997 (418), el este cu mult înaintea partidului conservator al prim-ministrului în exercițiu Rishi Sunak, renegat de alegători cu doar 131 de deputați aleși. Acesta este departe de cei 365 de parlamentari conservatori aleși în urmă cu cinci ani și cel mai rău rezultat al partidului de la începutul secolului al XX-lea. Liberal-democrații (centriști) ar urma să fie întăriți cu 61 de deputați, dar surpriza alegerilor vine în principal din partea partidului anti-imigrație și antisistem Reform UK: ar câștiga 13 locuri, o intrare mult mai răsunătoare decât se aștepta pentru formarea figura dreptei dure Nigel Farage. Pe de altă parte, separatiștii scoțieni au suferit un regres serios, doar 10 circumscripții electorale câștigate din 57 din Scoția.

Având în vedere că dreapta naționalistă va ajunge la putere în Franța și Donald Trump părând bine plasat pentru a se întoarce la Casa Albă, britanicii au ales în majoritate covârșitoare un lider de centru-stânga moderat. Keir Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului, în vârstă de 61 de ani, urmează să fie însărcinat vineri de regele Carol al III-lea cu formarea unui nou guvern. „Vă mulțumesc tuturor celor care au făcut campanie pentru Partidul Laburist în timpul acestor alegeri, tuturor celor care ne-au votat și care au avut încredere în noul nostru Partid Laburist”, a reacționat sobru Keir Starmer pe X.

La doar nouă ani după ce a intrat în politică și la patru ani după ce a preluat funcția de lider laburist, el se va confrunta cu o dorință considerabilă de schimbare. După cum au prezis sondajele de-a lungul campaniei, conservatorii sunt pedepsiți după 14 ani tulburi care i-au lăsat pe britanici să simtă un sentiment de declin. Brexitul a sfâșiat țara și nu a reușit să își respecte promisiunile susținătorilor săi. Creșterea prețurilor din ultimii doi ani a sărăcit familiile, mai multe familii ca niciodată bazându-se pe băncile alimentare pentru alimente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră