"Mandatul de arestare contra lui Putin nu face decât să prelungească războiul: scopul este să îngreuneze comunicarea cu el", a spus președintele Serbiei

19 Mar 2023
"Mandatul de arestare contra lui Putin nu face decât să prelungească războiul: scopul este să îngreuneze comunicarea cu el", a spus președintele Serbiei

Președintele Serbiei spune că emiterea unui mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin va avea consecințe negative și nu va face decât să prelungească războiul din Ucraina. „Întrebarea mea este acum că l-ai acuzat de cele mai mari crime de război, cu cine vei vorbi acum?" scrie ABCNews.

Emiterea unui mandat internațional de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin va avea consecințe negative și nu va face decât să prelungească războiul din Ucraina, a declarat duminică președintele Serbiei.

Curtea Penală Internațională a emis vineri mandatul pentru liderul rus, acuzându-l de crime de război. ICC l-a acuzat că poartă responsabilitatea personală pentru răpirile copiilor din Ucraina în timpul invaziei pe scară largă de către Rusia a vecinului său, care a început în urmă cu aproape 13 luni.

Dar președintele populist sârb Aleksandar Vucic, care se lăudase în trecut cu relația sa personală cu liderul rus, a criticat decizia instanței.

„Cred că emiterea unui mandat de arestare pentru Putin, pentru a nu intra în chestiuni legale, va avea consecințe politice nefaste și spune că există o mare reticență de a vorbi despre pace (și) despre armistițiu” în Ucraina, a declarat Vucic reporterilor de la Belgrad.

„Întrebarea mea este acum că l-ai acuzat de cele mai mari crime de război, cu cine vei vorbi acum?” a spus Vucic.

„Chiar crezi că este posibil să înfrângi Rusia într-o lună, trei luni sau un an?” a întrebat el, adăugând: „Nu există nicio îndoială că scopul celor care au făcut asta este să îngreuneze comunicarea lui Putin, astfel încât toți cei care vorbesc cu el să fie conștienți că este acuzat de crime de război”.

Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă va veni în Serbia, Vucic a spus că este „o întrebare fără rost, pentru că este clar că atâta timp cât conflictul (în Ucraina) continuă, Putin nu are ce să caute acolo”.

Deși Serbia caută aderarea la Uniunea Europeană, a menținut legături strânse cu Rusia și este singurul stat european care a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.

Vucic, un puternic oponent al tribunalelor internaționale pentru crime de război, a fost un oficial de rang înalt al unui partid ultranaționalist al cărui lider Vojislav Seselj și alți câțiva membri au ajuns la tribunalul internațional pentru crime de război, procesate pentru crimele comise în timpul războaielor din anii 1990.

La sfârșitul anilor 1990, Vucic a fost ministru al informațiilor în guvernul președintelui sârb Slobodan Milosevic în timpul războiului din Kosovo, unde trupele sârbe au fost acuzate de diferite crime de război comise împotriva separatiștilor albanezi din Kosovo.

Milosevic a fost arestat în Serbia sub acuzația de crime de război în 2001. A murit la tribunalul internațional pentru crime de război de la Haga în 2006, înainte ca procesul său pentru crimele comise de trupele sârbe în timpul războaielor din Balcani din anii 1990 să se încheie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră