Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin

17 Mar 2023
 Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin

Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului în Rusia, este, de asemenea, subiectul unui mandat de arestare, scrie Le Figaro.

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pentru Vladimir Putin și un oficial rus. 

Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în legătură cu situația din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova”, comisar prezidențial pentru drepturile copiilor în Rusia, a declarat instituția de la Haga într-un comunicat.

Joi, un grup de anchetatori ONU a constatat că transferul de către Rusia a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său din Ucraina, precum și pe propriul său teritoriu a constituit o „crimă de război”.

Potrivit Kievului, 16.221 de copii au fost deportați în Rusia până la sfârșitul lunii februarie, cifre pe care Comisia nu le-a putut verifica. Dar ea subliniază măsurile legale și politice luate de oficialii ruși cu privire la transferul copiilor ucraineni și decretul prezidențial din mai 2022 care facilitează acordarea cetățeniei ruse anumitor copii.

Mai mulți oficiali internaționali au cerut un mandat de arestare de la CPI împotriva lui Vladimir Putin, cum ar fi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupele ruse.

Mai recent, ministrul francez de externe Catherine Colonna a spus că un proces împotriva lui Putin la CPI este „o posibilitate”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră