Viktor Orban, președintele Consiliului Uniunii Europene timp de șase luni, va avea de-a face cu Ursula von der Leyen, care ar trebui să fie renumită în funcția de președinte al Comisiei, scrie Le Figaro
O „conspirație pentru inerție”. Așa a definit cândva Tony Blair, fostul prim-ministru britanic , clasa politico-tehnocratică care exercită o putere reală în cadrul democrațiilor noastre. Formula se aplică în special în Uniunea Europeană, unde ne pregătim pentru reînnoirea aproape automată a mandatului germanei Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei pentru cinci ani. „Se pare că uităm că această reînnoire va fi decisă printr-un vot care va avea loc joi, 18 iulie”, spune Giorgia Meloni, președintele Consiliului Italiei, care se întreabă: „Cum am putea să nu luăm în considerare în prealabil acest lucru. S-ar fi întâmplat în Franța ?"
Calendarul european a fost stabilit fără a ține cont de rezultatul la urnele dizolvării decise de Emmanuel Macron, în seara alegerilor europene. Sau, din nou, neglijând succesul obținut de doamna Meloni, care face din grupul său al treilea ca număr de deputați în Parlamentul European, înaintea celui al lui Emmanuel Macron, care acum este abia al patrulea.
Primele trei grupuri ale „marii coaliții” care intenționează să guverneze majoritatea Parlamentului, dreapta PPE, conduse de polonezul Donald Tusk și grecul Kyriakos Mitsotakis, socialiștii germanului Olaf Scholz și spaniolul Pedro Sanchez, precum și liberalii din Renew unde îi găsim pe olandezul Mark Rutte și Emmanuel Macron au repartizat deja funcțiile majore.
O „alianță patriotică”
Absentă din această combinație de șase „grei”, Giorgia Meloni protestează: „Lupt cu acest principiu suprarealist”, spune ea pentru a denunța o „oligarhie” care ar tinde să înlocuiască „cetățenii” … Va câștiga ea un nou rol pentru țara ei?
Cât despre Emmanuel Macron, dacă figurează bine în această mare coaliție, nu știe nimic despre greutatea pe care o va avea în continuare în Europa în ansamblu, după ce alegătorii francezi au reproiectat realitatea politică care i se va impune. În acest joc apare un alt personaj, ungurul Viktor Orban. El a fost săptămâna trecută la Elysée pentru a-i prezenta lui Emmanuel Macron conținutul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene pe care și-o asumă de la 1 iulie si pe care o consideră „strategică” deși nu este doar până în decembrie anul viitor.
Orban a ales un slogan pentru președinție: „Make Europe Great Again" (Fă Europa din nou mare)”. Un slogan care este direct inspirat de cel al lui Donald Trump , „Make America great again”. După vizita sa la Paris, a plecat la Viena pentru a anunța formarea unei „Alianțe Patriotice” în Europa cu austrieci, maghiari și cehi… .