Mai multe țări cer cetățenilor lor să părăsească Libanul

27 Iun 2024
Mai multe țări cer cetățenilor lor să părăsească Libanul

Israelul și Hezbollah au făcut schimburi de focuri transfrontaliere aproape zilnic de la atacul din 7 octombrie. ONU a avertizat că răspândirea războiului în Liban ar avea „potențial apocaliptic”, scrie Le Figaro

Mai multe țări și-au îndemnat în ultimele zile cetățenii lor să părăsească Libanul cât mai curând posibil, din cauza riscului unei escalade a conflictului dintre Israel și Hezbollah pro-iranian . Germania este una dintre ele. „Cetățenilor germani li se cere să părăsească Libanul cât mai repede posibil”, a declarat miercuri Ministerul de Externe. „Tensiunile actuale în zona de frontieră cu Israel ar putea escalada în orice moment ” . Există, de asemenea, „un risc crescut de atacuri teroriste” în țară, care ar putea viza străinii occidentali sau marile hoteluri.

Miercuri dimineață, Departamentul Federal de Afaceri Externe al administrației federale elvețiene (DFAE) a sfătuit să nu călătoriți în Liban, subliniind că „o deteriorare semnificativă a situației de securitate în întreaga țară este posibilă în orice moment” . Marți, Canada a făcut același apel, îndemnând cetățenii săi să plece „când pot”. Kuweit a precedat țara nord-americană vineri seară, sfătuindu-și cetățenii să nu călătorească în această țară „în prezent, având în vedere situația de securitate din regiune” .

Lovituri aproape zilnice

Israelul și Hezbollah au făcut schimburi de focuri transfrontaliere aproape zilnic de la atacul grupului islamist palestinian Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a declanșat războiul în Fâșia Gaza. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a avertizat marți cu privire la „calculuri greșite” care ar putea declanșa un război total între Israel și Hezbollah în Liban, solicitând „limitare extremă ” . „Cu fiecare rachetă care traversează Linia Albastră (...), pericolul ca o greșeală de calcul ar putea declanșa un război (...) ”, a scris Annalena Baerbock despre ONU între Liban și Israel.

De asemenea, șeful umanitar al ONU a avertizat miercuri că răspândirea războiului Israelului împotriva Hamas în Liban va fi „potențial apocaliptic”, deoarece bombardamentele și luptele continuă pe teritoriul palestinian. „Văd asta ca fiind scânteia care va aprinde pulberea... Este potențial apocaliptic ”, a avertizat Martin Griffiths la Geneva, spunând că se teme de consecințele „imprevizibile” ale unui conflict care s-a extins în Liban.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat țările occidentale că „sprijină” o ofensivă israeliană în Liban împotriva Hezbollah. „Se pare că Israelul, care a devastat Gaza, își pune acum ochii pe Liban. Vedem că puterile occidentale sprijină Israelul în culise ”, a declarat președintele turc în fața deputaților partidului său în parlament.

Alte stiri din Externe

Ultima oră