Liderii UE l-au certat pe Rutte pentru opoziția față de cheltuielile comune pentru apărare

29 Iun 2024
Liderii UE l-au certat pe Rutte pentru opoziția față de cheltuielile comune pentru apărare

„A fost puțin ciudat”, a spus Tusk conform Politico

Liderii UE l-au certat pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte pentru opoziția sa de a cheltui mai mult din bugetul blocului pentru îmbunătățirea capacităților sale de apărare, a susținut vineri premierul polonez Donald Tusk.

Întrebarea dacă UE ar trebui să emită datorii comune pentru finanțarea proiectelor de apărare a fost un subiect fierbinte la summitul Consiliului European de joi, la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apariția pentru a susține sprijinul UE pentru țara sa în lupta cu invazia Rusiei.

Cancelarul german Olaf Scholz și Rutte, ambii susținători de lungă durată a înăspririi regulilor fiscale ale blocului, au argumentat împotriva investirii mai multor bani UE în finanțarea comună a apărării.

Dar ceilalți lideri  s-au întrebat de ce Rutte, care va prelua funcția de secretar general al NATO în octombrie, ar dori să oprească blocul să investească în securitatea sa, a declarat Tusk jurnaliştilor vineri.

„Toată lumea, aproape toată lumea, i-a amintit cu voce tare lui Mark Rutte că va prelua în curând rolul de secretar general al NATO și că ar trebui să facă totul pentru a se asigura că Europa nu economisește bani sau resurse”, a spus Tusk.

„A fost puțin ciudat... I-am văzut un roșu pe față după ce toată lumea i-a atras atenția: „Stai puțin, omule, ar trebui să-i mobilizezi pe toți să cheltuiască mai mult, nu mai puțin, pentru apărare”, a adăugat Tusk.

Polonia cheltuiește aproape 4% din PIB-ul său pentru cheltuielile de apărare, dublu față de ținta NATO de 2%, ceea ce o face unul dintre cei mai mari cheltuitori militari din Europa.

„Ne asumăm această povară... pentru securitatea întregii Europe”, a spus Tusk, adăugând că este „foarte supărat” de argumentele pe care le-a auzit împotriva cheltuielilor comune.

Sub conducerea de 14 ani a lui Rutte, Olanda nu a atins niciodată punctul de referință de 2%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră