Aliații SUA sunt îngrijorați după dezbaterea dintre Trump si Biden: "Un dezastru total, America are probleme foarte, foarte profunde"

28 Iun 2024
Aliații SUA sunt îngrijorați după dezbaterea dintre Trump si Biden: "Un dezastru total, America are probleme foarte, foarte profunde"

În Asia și Europa, s-a vorbit puțin despre câștigatorii dezbaterii și mai mult despre preocuparea cu privire la stabilitatea americană – atât pe plan intern, cât și pe probleme cruciale de politică externă, scrie New York Times

În timpul dezbaterii de joi seară, președintele Biden i-a spus fostului președinte Donald J. Trump că Statele Unite sunt „invidia lumii”.

După ce le-au urmărit spectacolul, mulți dintre prietenii Americii s-ar putea să ceară să difere.

În Europa și Asia, dezbaterea dintre Trump și Biden i-a îngrijorat pe analisti – și nu doar datorita celui care ar putea câștiga alegerile din noiembrie.

„Toată chestia a fost un dezastru”, a scris Simon Canning, un manager de comunicare în Australia, pe rețelele de socializare . „Un dezastru total, atât din partea candidaților, cât și a moderatorilor. America are probleme foarte, foarte profunde.”

Sergey Radchenko, istoric la Școala Johns Hopkins de Studii Internaționale Avansate din Washington, a postat : „Aceste alegeri fac mai mult pentru a discredita democrația americană decât ar putea vreodată să spere Vladimir Putin și Xi Jinping”, referindu-se la președinții Rusiei și Chinei, cei mai puternici rivali ai Americii pentru leadership global.

„Sunt îngrijorat de imaginea proiectată în lumea exterioară”, a continuat el. „Nu este o imagine a conducerii. Este o imagine a declinului terminal.”

Oricine ar deveni președinte, Statele Unite se confruntă cu provocări globale majore — în Asia, de la China în ascensiune și o Coreea de Nord nucleară susținută recent de Putin; în Europa din războiul Rusiei împotriva Ucrainei; și în Orientul Mijlociu, unde războiul Israelului împotriva Hamas amenință să escaladeze în sudul Libanului și chiar în Iran.

În dezbaterea zgomotoasă au existat puține substanțe despre politica externă. Trump a continuat să insiste fără explicații că l-ar fi putut împiedica pe domnul Putin să invadeze Ucraina, sau Hamas să invadeze Israelul și că ar putea pune capăt rapid ambelor conflicte, din nou fără a explica cum sau cu ce preț.

iden a menționat eforturile sale de a aduce aliați împreună pentru a ajuta Ucraina și a înfrunta Rusia. „Am alte 50 de națiuni din întreaga lume care să sprijine Ucraina, inclusiv Japonia și Coreea de Sud”, a spus el.

Pentru unii, dezbaterea a făcut ca o președinție a lui Trump, considerată deja o posibilitate puternică, să pară o probabilitate, a spus François Heisbourg, un analist francez. „Așadar, cu privire la toate problemele, dezbaterea este o confirmare a preocupărilor europene, iar unele dintre ele au fost deja integrate în gândirea oamenilor.”

În ceea ce privește Ucraina, oamenii îl aud pe Trump spunând că dorește să reducă ajutorul pentru Ucraina, așa că acest lucru se va muta în centrul dezbaterii”, a spus el, împreună cu pasiunea declarată a domnului Trump pentru Putin ca lider puternic.

Cu toate acestea, despre Israel și Gaza, „Nu sunt sigur că va face o mare diferență”, a spus Heisbourg. „Nu poți muta ambasada la Ierusalim de două ori.”

Cât despre starea democrației americane, Heisbourg a oftat. „Nu este o întrebare nouă”, a spus el. „Este mai degrabă o confirmare a ceea ce se întâmplă, inclusiv în Franța.”

La grijile existente cu privire la imprevizibilul Trump, pe care dezbaterea doar le-a confirmat, se adaugă o nouă anxietate cu privire la capacitatea lui Biden de a guverna. Una dintre cele mai dure aprecieri a venit de la Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez. Într-o postare pe rețeaua de socializare, el l-a comparat pe domnul Biden cu Marcus Aurelius , împăratul roman care „și-a stricat succesiunea, dând ștafeta fiului său ireproșabil Commodus, cu a cărui guvernare dezastruoasă a început declinul Romei”.

„Este important să vă gestionați plimbarea către apus”, a adăugat domnul Sikorski

Titlul cotidianului francez Le Monde spunea: „Naufragiul lui Joe Biden în dezbaterea televizată împotriva lui Donald Trump”. Președintele, a continuat ziarul, este „o umbră a lui Joe Biden care s-a confruntat cu Donald Trump la alegerile din 2020”.

Președinții americani conduc un camion foarte mare, cu un număr mare de alte țări trase în spate, a spus Daniela Schwarzer, membru al consiliului executiv al Fundației Bertelsmann, un think tank din Washington, DC „Și pentru următorii patru ani, aveți nevoie de un președinte american puternic și un partener de încredere al Europei - cineva care își poate rezista într-o lume în care vor fi mai multe conflicte în jur”, a spus ea.

Țările care au sperat că Statele Unite vor putea echilibra o China în ascensiune și să descurajeze ambițiile nucleare ale Coreei de Nord au petrecut ultimii patru ani încercând să reconstruiască legăturile cu Washington, după ce primul mandat al lui Trump a zguduit profund alianțele din regiune. Dezbaterea de joi seara a facut sa apara imediat întrebări serioase despre modul în care politica SUA ar putea afecta stabilitatea în Asia.

Chan Heng Chee, care a fost ambasadorul Singapore în Statele Unite între 1996 și 2012, a spus că calitatea dezbaterilor s-a deteriorat în comparație cu cele anterioare. Performanța dezbinată a lui Biden și atacurile repetate ale lui Trump și inexactitățile faptice i-au deranjat pe cei care se bazează pe Statele Unite să acționeze ca un partener global de încredere.

„Acum toată lumea se uită la imagini”, a spus doamna Chan. „Candidații par că sunt capabili să reziste la locul de muncă sau vârsta este o problemă? Faptele nu contează acum, iar civilizația a ieșit complet pe fereastră.”

În Japonia și Coreea de Sud, analiștii au detectat o schimbare a vântului politic către Trump și a generat întrebări reînnoite despre vârsta și capacitatea lui Biden de a proiecta puterea.

„A fost în mod clar o victorie a lui Trump și un cui în sicriu pentru campania Biden”, a spus Lee Byong-chul, profesor la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat de la Universitatea Kyungnam din Seul.

„Acum trebuie să ne pregătim pentru o a doua administrație Trump”, a adăugat el.

În Japonia, un aliat major american în Asia, oficialii au declarat mereu că sunt fericiți să lucreze cu oricine alege Statele Unite. Dar comentariile lui Trump în timpul dezbaterii despre felul în care nu vrea să cheltuiască bani pe aliați sunt de natură să revigoreze anxietăți cu privire la modul în care abordarea sa față de relațiile internaționale este mai degrabă tranzacțională decât durabilă.

„Factorii de decizie japonezi se gândesc: „OK, va fi Trump destul de probabil, așa că trebuie să cimentăm legăturile instituționale cât mai mult posibil, astfel încât să nu le poată desface”, a spus Koichi Nakano, om de știință la Universitatea Sophia din Tokyo. „Este ca și cum te-ai lega de un catarg care s-ar putea să se scufunde foarte curând, deci este o falsă iluzie de securitate.”

India, în mod tradițional opusă schimbărilor bruște și lentă în orice schimbare a politicii externe, a lucrat în ultimii ani pentru a depăși o lungă istorie de neîncredere pentru a extinde legăturile militare și comerciale cu Washington. În timp ce prim-ministrul Narendra Modi s-a bucurat de o legătură strânsă cu Trump în timpul președinției sale, instituția indiană a văzut în Biden o mână fermă care înțelege cum funcționează alianțele și cum poate fi limitat și atenuat riscul geopolitic.

Dr. Tara Kartha, un fost oficial înalt al Consiliului de Securitate Națională din India, a spus că starea conducerii politice a Americii îngrijorează New Delhi. Ea a subliniat că Trump este imprevizibil și ar putea schimba cu ușurință pozițiile - cum ar fi schimbarea abordării sale actuale de linie dură față de China și repararea lucrurilor dacă Beijingul îi oferă condiții mai bune pentru un acord comercial. Această incertitudine face calculele dificile pentru India, a adăugat ea, care împărtășește o graniță cu China și o rivalitate îndelungată cu Beijingul.

„Acum ne acoperim cu China, nu depășim un punct tocmai din această cauză”, a spus ea. „Pentru că nu ești cu adevărat sigur ce se va întâmpla cu SUA.”

În China, dezbaterea prezidențială a fost un subiect de top pe platforma social media Weibo. Presa oficială chineză au jucat în mare măsură corect, raportând remarcile fiecărui candidat – și lipsa unei strângeri de mână – fără a adăuga prea multe comentarii.

Dar, în comentariile online, unii utilizatori l-au comparat cravata roșie a domnului Trump cu o eșarfă roșie comunistă, iar unii comentatori din rețelele sociale l-au numit în glumă pe Trump „constructor de națiune” din cauza modului în care conducerea sa ar putea accelera ascensiunea globală a Chinei.

Lăsând deoparte meritele rețelelor sociale, Shen Dingli, un savant în relații internaționale din Shanghai, a spus că dezbaterea nu a făcut decât să întărească ceva ce guvernul chinez se gândise de mult timp: indiferent cine este următorul președinte, politica SUA față de China este probabil doar să se întărească.

„Chiar dacă democrații aleg urgent un candidat nou, mai tânăr, toți vor fi gata să trateze China ca pe o amenințare strategică pe termen lung, chiar mai mult decât Rusia”, a spus el. „Cred că liderii chinezi nu îsi fac iluzii.”

Ceea ce a fost clar după dezbaterea de joi a fost că puțini din regiune s-au simțit optimiști cu privire la opțiunile electorale din Statele Unite.

Kasit Piromya, ministrul de externe al Thailandei din 2008 până în 2011 și fost ambasador în Statele Unite, a deplâns starea politicii americane.

„Unde sunt cei buni? Unde sunt cei curajoși?” a spus Kasit, adăugând că acum revine ţărilor din Asia de Sud-Est să aibă o viziune proprie de politică externă. „De ce ar trebui să aștept ca Trump să fie rău? Ar trebui să fiu capabil să mă organizez și poate să lucrez cu alți prieteni”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră